BEST: Svenske «Blur» vant Hollenderseilasen over-all.
BEST: Svenske «Blur» vant Hollenderseilasen over-all.

Få rakk maksimaltiden under Hollenderseilasen

Det ble en veldig lang regatta, men det kom båter i mål innen tiden i alle klasser.

Publisert Sist oppdatert
STRATEGI: «Ille Morro» vant starten, men Ludvig Daae valgte feil etter Hollenderbåen.
STRATEGI: «Ille Morro» vant starten, men Ludvig Daae valgte feil etter Hollenderbåen.

– Vi ledet klassen ved Hollenderbåen, og valgte å gå vest i fjorden på vei tilbake fordi vinden skulle dreie fra øst til vest, forteller Ludvig Daae til SEILmagasinet. Han trodde det var lurt, men det viste seg at da vinden kom tilbake fra nord, så var løpet kjørt. «Ille Moro» klarte ikke å stå opp kursen mot mål, men det klarte båtene lengre øst.

Først i mål var feltets raskeste båt «Karma Police» som seilte de 46 nautiske milene på 9 timer og 55 minutter. Det gir en snittfart på bare 4,6 knop.

Vinneren over-all av båtene rundt Hollenderbåen ble J/111 «Blur» fra Sverige. Den brukte over en time mer enn «Karma Police». Med økende vind på kvelden, ble det en fordel for de litt mindre båtene.

Lang bane

På den lengste banen seilte det ca 150 båter, men under 50 av disse klarte å komme under maksimaltiden som gikk ut lørdag kveld kl 23:00, uavhengig av starttidspunkt. Selv ikke alle båtene som seilte på korte banen rakk i mål i tide. I klassen for båter uten spinnaker var det bare én av 13 som rakk tiden.

– Etter å ha deltatt i gårsdagens Hollenderseilas er jeg skuffet over mangel på alternativ rundt banene og mulighet til å avkorte løpene, sier Nils Kamfjord til SEILmagasinet.

– Værmeldingen sa vel sitt om at det som skjedde, med utrolig få seilere som greide å fullføre, var et scenario med stor mulighet for å slå til, uttaler Kamfjord. Han var mannskap på Elan 37, «Mia Mare». En av båtene i NOR Rating klasse 4 som ikke rakk maksimaltiden. I seilingsbestemmelsene er den aller korteste banen det eneste avkortningsalternativet. Kamfjord mener det burde ha vært lagt inn flere merker for å ha flere merker å avkorte på.

Bastøfergen fortjener ros

Det har vært flere episoder mellom seilbåter og Bastøfergen i sommer, men det gikk bra under Hollenderseilasen hvor nesten 200 båter seilte sydover ut fjorden. Det er fritt løp fra start til Hollenderbåen, og dette skaper utfordringer for fergene.

– Det var fantastisk å se hvordan Bastøyfergen kjørte slalom mellom regattabåtene. De fortjener ros etter denne regattaen, mener Ludvig Daae.

 

BEST: «Blur» med fulle sei ut fra start.
BEST: «Blur» med fulle sei ut fra start.

VINNERE

First 31.7: Bjørn Eirik Olsen

Skøyter: Venus, Are Qvale

Flerskrog: Vaaghals, Odd Marius Rosvold

NOR Rating 1: Express, Team Ellida1, Marius Bakke

NOR Rating 2: Elan 310, Kårstua, Andreas Abilsgaard

NOR Rating 3: X-332, Andante, Terje Hall Torgersen

NOR Rating 4: First 36.6, Kookaburra Henrik Tangen

NOR Rating 5: Bavaria 35 March, Betty Boop, Morten Christensen

NOR Rating 6: Farr 30, Granville Express, Birger Lie,

NOR Rating 7: J/111, Blur, Peter Gustafsson,

NorRating U/Spinn: Arcona 380, Marlin, Bjørn Dalen

Shorthand 1: J/92, Jakobine, Yngve Lønmo

Shorthand 2: First 40, Gode Venner, Elling Rishoff

Tur: Baltic 52, Umoe, Marius Ilstad