Laser VM

Tonci Stipanovic, Kroatia, leder etter første dag
Tonci Stipanovic, Kroatia, leder etter første dag

9. og 10. plass til Tomasgaard i VM starten

147 Lasere til start i VM som hadde første regattadag i Kroatia torsdag

Publisert Sist oppdatert

De 147 båtene fra 52 nasjoner seiler i tre jevnstore puljer med rundt 50 båter i hver. Cyprioten Pavlos Contides fikk en topp start på regattaen som varer frem til 19. september, da han vant begge de første seilasene. Franske Jean-Baptiste Bernaz, sølvvinneren fra siste VM, hadde to 2. plasser, mens 3. mann sammenlagt så langt, Sam Meech fra New Zealand, har en 1. og en 4. plass. 

30 seilere kan vinne

Før VM starten spådde de to fremste medaljevinnerne fra Rio 2016, Tom Burton AUS og hjemmefavoritten og Tonci Stipanivoc at det ville bli en tøff regatta med minst 30 seilere som kunne vinne.  Hvor tøft det ville bli viste de selv ved å ta henholdsvis 18. og 17. plass i den første seilasen. I den andre ble det 2. og 1. plass. I dette selskapet finner vi den eneste norske seileren i mesterskapet, Herman Tomasgaard som med plasseringene 10 og 9 ligger som nummer 20. De to medaljevinnerne ligger jevnt med Tomasgaard etter to seilaser.

Tre dagers kvalik + tre dagers finaler

Seilerne skal gjennom to seilaser daglig i en tre dagers kvalifiseringsregatta før de deles opp i gull, sølv og bronse felt der de skal seile i resten av regattaen, seks seilaser i løpet av tre dager.

Vanskelige forhold

Forholdene utenfor Split i Kroatia var temmelig krevende med mer enn 30 graders vindskift i varierende styrke mellom fem og ni knop. Seilerne sto overfor et vanskelig valg, Skulle de seile ut på høyresiden i håp om friskere vind fra sydvest, eller skulle de velge venstre banehalvdel der det var mindre strøm.