Årets viktigste kjølbåtregatta starter idag

Når verdens beste Starbåtseilere avgjør årets Star Sailors League på Bahamas denne uken er det med en nordmann på og en annen med ansvar for regattabanen

Publisert Sist oppdatert

Selv etter at Starbåtklassen mistet status som OL klasse har klasseklubben tatt grep for å opprettholde statusen i det internbasjonale regattamijøet. Etableringen av Star Sailors League har vær en suksess og har gitt regattaen Special Event Status fra World Sailing, på linje med Volvo Ocean Race, America's Cup og andre. Regattaen er den syvende som får denne status.

Peter Hauff, nummer to fra venstre, var med på KNS laget som vant Seilsportsligaen i 2016.
Peter Hauff, nummer to fra venstre, var med på KNS laget som vant Seilsportsligaen i 2016.

I år arrangeres finalen i SSL for tredje gang i Nassau på Bahamas, og med to nordmenn i sentrale posisjoner. Peter Hauff, en av Norges mest etterspurte mannskaper i 5.5 meter, Melges 24 og J/70, har også utviklet seg til å bli en regattaleder på høyt nivå. Etter å ha ledet et av tidenes mest vellykte VM for 8 metere på Hankø i sommer, ble han tilbudt jobben som regattasjef for Starbåtene når disse samles på Bahamas fra idag og frem til 9. desember.

Verdens beste kjølbåtseilere

I alt deltar 25 lag fra 17 nasjoner. Ni av dem er blant de ti beste på Starklassens egen ranking, mens de 16 øvrge er wild cards plukket ut blant verdens beste kjølbåt- og jolleseilere. Disse har tilsammen 25 olympiske medaljer hvorav syv er av  gull.

Paul Goodison (GBR) - Frithjof Kleen (GER)

Loick Peyron (FRA) - Pascal Rambeau (FRA)

Francesco Bruni (ITA) - Nando Colaninno (ITA)

Franck Cammas (FRA) - Mark Strube (USA)

Torben Grael (BRA) - Guilherme de Almeida (BRA)

Paul Cayard (USA) - Phil Trinter (USA)

Robert Scheidt (BRA) - Henry Boening (BRA)

Mateusz Kusznierewicz (POL) - Dominik Zycki (POL)

Freddy Loof (SWE) - Bruno Prada (BRA)

Ben Saxton (GBR) - Steve Mitchell (GBR)

Oskari Muhonen (FIN) - Johan Tillander (SWE)

Facundo Olezza (ARG) - Juan Pablo Engelhard (ARG)

Xavier Rohart (FRA) - Pierre-Alexis Ponsot (FRA)

Lars Grael (BRA) - Samuel Gonçalves (BRA)

Georgy Shadyuko (RUS) - Alexander Zybin (RUS)

Jonathan Lobert (FRA) - Fabian Pic (FRA)

Eivind Melleby (NOR) - Joshua Revkin (USA)

Augie Diaz (USA) - Austin Sperry (USA)

Hamish Pepper (NZL) - Craig Monk (NZL)

Mark Mendelblatt (USA) - Brian Fatih (USA)

George Szabo (USA) - Edoardo Natucci (ITA)

Diego Negri (ITA) - Sergio Lambertenghi (ITA)

Philipp Buhl (GER) - Markus Koy (GER)

Hubert Merkelbach (GER) - Arthur Lopes (BRA)

Ivan Gaspic (CRO) - Ante Sitic (CRO) 

Flere av seilerne har også VM titler fra OL og andre klasser, som Grael brødrene, Torben og Lars, Paul Cayard, Augie Diaz, George Szabo, Robert Scheidt, Frederik Loof, Mateusz Kusznierewicz, Hamish Pepper, Mark Mendelblatt, og mannskap som Xavier Rohart og mannskapene Bruno Prada, Frithjof Kleen, Pierre-Alexis Ponsot, Brian Fatih og Dominik Zycki, alle med deltakelse i London OL i 2012 bak seg. 

Årets norske verdensmester i i favorittsjiktet

Eiving Melleby har lenge vært  blant de beste seilerne i Starklassen. Sammen med Petter Mørland Pedersen tok han 4. plass i London OL i 2012, og han har senere flere topplasseringer i VM sammen med forskjellige mannskaper. Den beste plasseringen kom i årets VM da Melleby ble verdensmester sammen med amerikaneren Joshua Revkin. Disse to stiller nå til start på Bahamas.

Eivind Melleby og Joshua Revkin er årets verdensmestre.
Eivind Melleby og Joshua Revkin er årets verdensmestre.

Videre deltar vinnere fra  Volvo Ocean Race, Louis Vuitton og America’s Cup og soloseilere som Loick Peyron og Franck Cammas med jorden rundt triumfer bak seg, i tillegg til den britiske OL mester og dobbeltvinner i Moth VM, Paul Goodison som debuterer i Starklassen. 

Etter flere dager med kvalifiseringsseilaser fra 5. til 8. desember avsluttes regattaen med finaler 9. desember. De fire beste lagene skal der slåss om det meste av premiepengene på USD 200.000.