Høytrykkene i kø på veien til Rio

Det beretter Aksel Magdahl i dagens rapport fra det sørlige Atlanterhav.

Publisert

En liten rapport fra Ericsson 3 igjen. Ikke så mye å skrive om i dag men jeg hører at folk følger spent med i Norge så da skylder jeg en liten oppdatering, skriver Aksel.

Presser all fart ut av båten

Akkurat nå handler alt om å klare å komme forbi et vrient område med lett og løftet vind som kommer inn fra vest fredag morgen. Vi tyner som vanlig maksimalt ut av båten og optimaliserer vinklene for beste kombinasjon av kurs og fart. Jeg har akkurat sagt til gutta at de kan komme ned noen grader for å ta mer fart nå som vinden har økt.

40 dagers etappe

Det er kaldt i vannet slik at ikke all vinden kommer ned på overflaten. I forhold til vindstyrken vi måler i toppen av masten seiler vi nå circa 10 prosent saktere enn vi pleier, og det gjør meg dessverre litt pessimistisk til om vi vil klare å passere dette området før det "stenger igjen". Men sjøtemperaturen burde i følge satelittbildene straks øke fra 10 til 16 grader, fordi vi har kommet ut av den kalde nordgående havstrømmen. Dette kan kanskje hjelpe litt. Datamaskinene tror at vi skal klare det, men de er alltid optimistiske og hadde for eksempel beregnet at vi skulle bruke 35 dager på denne etappen. Det blir nok 40.

For E4 ser det selvsagt enda litt vanskeligere ut, og jeg er ganske trygg på at Puma må ta en omvei til Rio. Om noen kommer forbi og de andre ikke gjør det, tror jeg vi kan snakke om en forskjell på 100 mil.

Nytt høytrykk venter

Neste hinder er høytrykket halvveis til Rio. Det er gigantisk akkurat nå og ser ikke ut til å ha noen store planer om å flytte på seg. Det er "verst" i begynnelsen og bedre for dem som kommer senere. Det blir ikke lett å ta igjen førstemann som kommer ut av dette, men det er god mulighet for lette vind også mellom høytrykket og Rio.

Feiret med sigarer og akevitt

Vi feiret stort da vi passerte Kapp Horn i går, på lens med masthead spinnaker. Det var frem med sigarer og dram, og mye godt humør som det ikke har vært tid til i Sørishavet. Bra å få en "frisk start" før den siste uken, selv om feiringen kostet en frivakt for noen. Rett etter Hornet parkerte vi i noen timer og så E4 rett bak oss, før vi dro avgårde igjen før dem. Det var en forsmak på hva som gjerne kan komme til å skje flere ganger før mål i dette høytrykksplagede området.

Hilsen

Aksel Magdahl

Ericsson 3

46 Sør, 54 Vest. 1500 nautiske mil til Rio.

E3 lå ved siste posisjonsangivelse 80 nm foran E4 og 165 nm foran Puma.

Powered by Labrador CMS