Rolex Fastnet Race

FLYR: «Sodebo Ultime 3» er den mest ekstreme båten i Fastnet Race. Under rette forhold kan den seile 40-50 knop.

Rekorder kan falle

 Rolex Fastnet Race starter i dag. Det blir en spennende regatta i mange ulike klasser.

Publisert Sist oppdatert
MACIF: Francois Gabart er godt vant med å vinne, men kan få en tøff jobb å beholde statusen.

Det blir tettbakket med raske båter når starten går 3. august fra Cowes for 48. gang. Over 400 båter deltar fra 26 ulike nasjoner. Fastnet race er mer populært enn noen gang, og får å få delta, så må man være kjapt ute. Regattaen seiles annet hvert år, og de siste gangene har den blitt utsolgt.

Skal fly

Fastnet-rekorden er på 1 døgn, 8 timer og 48 minutter for den 605 nm lange banen. Rekorden ble satt av Loick Peyron med 130 fots trimaranen «Banque Populaiar» i 2011.

Tre trimaraner er nå i stand til å seile regattaen raskere, det er «Sodebo Ultime3» med Thomas Coville, «Macif» med Francois Gabart, og «Maxi Edmond de Rothschild» med Franck Cammas. Alle disse har foiler og er i stand til å seile over 40 knop over lange distanser under rette forhold. Men værprognosene ser ikke ideelle ut. Båtene må gjennom en høytrykksrygg før vinden tar seg opp natt til mandag, for sent for å sette ny rekord.  Rolex Fastnet Race første mulighet for Thomas Coville å se hva hans nye trimaran er god for. 

Oppvarming for Vendee Globe

IMOCA-klassen teller hele 21 båter hvor det seiles dobbelhanded. Regattaen markerer starten på en oppkjøring for Vendee Globe-Race, verdens mest presitsjefulle regatta rundt jorda som seiles solo, non-stop.

Mange av seilerne som skal seile Vendee Globe har fått sine sponsorer, og fått malt sine båter i nye farger.

Av de 21 båtere, er har fire av dem kvinnelige skippere. Av disse er Sam Davies favoritt. Hun seiler «Initiatives-Coeur», en båt fra 2010 som ble nummer tre i forrige Vendee Globe, og er utstyrt med foiler. Davies har kunnskap og båt til å vinne klassen.

Spennende blir det å følge unge Clarisse Cremer. Hun skaffet seg midler for Mini Transat-satsning via sosiale medier og tok sølv. Nå er hun sponset av «Banque Populair» og seiler Francois Gabarts gamle vinnerbåt.

Det blir spennende å se de nyeste båtene mot eldre ombygde. Den nyeste av dem «Arkea Paprec» er nettopp sjøsatt og vil neppe hevde seg mot båter som «Charal» av samme generasjon, sjøsatt i fjor høst.

Rune Aasberg seiler sammen med Richard Tolkien  på «Rosalba».

Raskeste en-skrogsbåter

«Rambler88» er favoritten til å seile raskest av enskrogsbåtene, men blir utfordret av den 18 fots større «SHK Scallywag». I IRC Zero-klassen er det også en rekke tidligere Volvo Ocaan Race båter samt annet snadder.

Men volumet ligger i de mindre båtene. Med værmeldingen meldt, er det store muligheter for at en mindre båt vinner over-all, fordi vinden kommer førts etter at de raskeste båtene er i mål.

Det blir spennende å følge nye Sun Fast 3300 og JPK 1030 mot forrige generasjon. Dobbelhanded klassen vokser, og her blir konkurransen beintøff.

 

 

 

 

FAVORITT: Sam Davis har fått med seg Paul Meilhat som satser eget Ocean Race-prosjekt.
NY: JPK har historikk for topplasseringer i Fastnet Race. Det deltar flere JPK10.30, som er verftets nyeste modell.