SKADET: Det var her det skjedde. Under en reparasjon på fordekket ble Paul Meilhat hardt skadet.
RASK: SMA er forrige generasjon IMOCA 60 som var helt overlegen for fire år siden. Båten vant Vendee Globe under navnet «Macif»
UNG: 32 år gamle Paul Meilhat har tatt steget opp fra Figaro-klassen til IMOCA, og har overtatt Macif.

Hardt skadet i Atlanterhavet

Soloseiler Paul Meilhat ble skyldt over dekk av en stor bølge i storm og fikk knust kroppen.

Publisert Sist oppdatert

St-Barth to Port-La-Forêt er en soloregatta fra Karibia til Frankrike for IMOCA60-båtene. Fordi det var så mange skader i Transat Jacques Vabre, var det bare syv båter som stilte på regattaen hjem, en regatta som Francois Gabart vant for fire år siden. Paul Meilhat lå på andreplass da ulykken skjedde. Han seiler i Francois Gabart vinnerbåt fra Vendee Globe.

Vinter i Atlanterhavet

Desember er ikke den beste årstiden å krysse Nord Atlanterhavet. Tirsdag var det ille. Paul Meilhat i «SMA» vet ikke hvor mye det blåste, fordi vindmåleren var forsvunnet, men vindkartene sa 50 til 60 knops vind, eller 25 til 30 m/s.

Franskmannen hadde klossrevet storseilet, og stormfokk, og slørte i hastigheter opp mot 30 knop, da han oppdaget at en surring som holder et vant var i ferd med å løsne på dekk. Han gikk på dekk, med livline for å fikse da båten startet å akselerere ned en bølge. En sjø vasket over dekk og fikk med seg seileren som ble kastet inn i et stag. Det ga en intens smerte. Båten broachet, men soloseileren kom seg i cockpiten, og under beskyttelse.

UNG: 32 år gamle Paul Meilhat har tatt steget opp fra Figaro-klassen til IMOCA, og har overtatt Macif.
REDDET: Paul Meilhat ble til slutt hentet opp av helikopter

– Første tanke var å få båten på riktig kurs igjen, men jeg meldte fra til mannskapet på land om hendelsen. Jeg hadde smerter i ribbeina, og hoften var blå, forteller franskmannen. Lege ble kontaktet, og han anbefalte at Meilhat ble evakuert fra båten som heldigvis var nær Azorene.

For tøft

Soloseileren satte kursen mot Sao Miguel, for å finne le bak øya. Tanken var at et fartøy skulle komme ut å plukke han opp, men den portugisiske redningstjenesten klarte ikke timingen. Været var for dårlig for at helikopter kunne ta av. Paul Meilhat klarte å karre seg under dekk og legge seg på en saccosekk med litt mat, smertestillende, telefon og PC i nærheten. Han lå der med brukket bekken, og brukne ribbein.

Dramatisk redning

Neste dag kom redningsbåten. Med en ribb kom det hjelp om bord.

– Uten båre var det svært smertefullt å bli løftet av båten og om bord i RIBen, forteller Meilhat. Når RIBen skulle vinsjes opp om bord i redningsbåten, gikk RIBen rundt, og alle havnet i vannet. Der ble de liggende å holde seg fast til hverandre til redningshelikopter kom, ti minutter senere.

– Jeg må takke redningsteamet. Risikere sitt eget liv for å redde andres. Det var mye som gikk opp for meg, avslutter Paul Meilhat.

I mål

I går kveld gikk Sébastien Josse i mål med «Edmond de Rothschild». Han hadde så solid ledelse at han unngikk uværet. «Edmond de Rothschild» er av den nye generasjonen IMOCA 60 med foiler, men var første som brøt Transat Jacques Vabre.

Både Fabrice Amedeo (Newrest-Matmut) og Thomas Ruyant (Le Souffle du nord) fikk problemer i uværet. Thomas Ruyant har søkt havn på Azorende for å fikse båten, mens Fabrice Amedeo tar sjansen på å fullføre med skade på styrbord ror.

VANT: Sébastien Josse var raskest over Atlanterhavet, og blir en storfavoritt for Vendee Globe.