SKADET: «L’Occitane» fikk hull i baugen etter å ha seilt på noe under trening.

Jobber på spreng for å bli klar

Armel Tripon har liten tid på å få «L’Occitane» reparert ettet å ha seilt på et objekt i vannet.

Publisert Sist oppdatert

4. juli starter Vendée - Arctic fra Frankrike til et punkt vest for Island, Azorene og tilbake til Frankrike for IMOCA-klassen. Soloregattaen på 3 500 nautiske mil får 22 båter på startlinjen, og blir viktig kvalifisering for mange av Vendee Globe-deltakerne. I Vendee Globe er det ventet opp mot 35 båter, om alle klarer å kvalifisere seg.

Tidspress

Armel Tripon har den nyeste båten i IMOCA-klassen, og var uheldig å seile på noe i vannet 23. juni. Det ble en stor skade på båten som Black Pepper-verftet jobber i herdig med å få fikset før starten på lørdag. Hendelsen redusere Tripons sjanser til å hevde seg, og han vil sannsynligvis også gå glipp av en unik mulighet for å sjekke båtens styrker mot de andre.

Armel Tripon er en av fem seilere som må krysse mållinjen for å kvalifisere seg. Disse fem vil nok hode igjen for å ikke skade båten.

Tripon seiler en Sam Manuard designet båt som skiller seg fra de andre konkurrentene. Dette er Manuards første IMOCA, en designer som har stor suksess i Class 40 og Mini Transat.

Nye foiler

Av de 22 båtene på startlinjen har 15 av båtene foiler. Mange av disse har en ny generasjon foiler som skal være enda mer effektive. Jérémie Beyou i «Charal» er en av favorittene. Hans foiler er blitt mye lengre, men skaftet er kortere, slik at båten flyr lavere. Det er blitt bygget åtte nye båter for Vendee Globe, av disse deltar seks. Alex Thompson i «Hugo Boss» og Nicolas Troussel i «Corum l’Epargne» er skipperne på de to båtene som mangler på startlisten. Det blir spennende å følge tyskeren Boris Herrmann i « Seaexplorer». Han seiler en båt bygger til forrige race, men oppgradert med nye foiler, og bygget om baugen. Han mener selv han kan vinne, tross båten er en generasjon eldre.

Flere jenter

Det blir rekordmange jenter med i Vendee Globe, og det deltar også fire jenter under Vendée-Arctique-Les Sables d’Olonne, to med foiler og to uten. Samantha Davies er favoritten blant jentene, og har muligheter for en topplassering. Det blir også spennende å følge unge Clarisse Crémer som seiler sin første regatta alene i IMOCA. Clarisse Crémer har gjort en kometkarriere i MiniTransat.

BANE: Deltagerne vil oppleve varierte forhold på den 3500 nm lange banen.

Deltagere i Vendée-Arctique

Nye båter

Jérémie BeyouCharal

Charlie DalinApivia

Sébastien Simon Arkea Paprec

Kojiro ShiraishiDMG Mori

Armel TriponL’Occitane en Provence

Thomas RuyantLinkedOut

Eldre båter med foiler

Boris HerrmannSeaexplorer – Yacht Club de Monaco

Samantha DaviesInitiatives Cœur

Kevin EscoffierPRB

Yannick BestavenMaître CoQ

Fabrice AmedeoNewrest - Art & Fenêtres

Arnaud BoissièresLa Mie Câline-Artisans Artipôle

Alan RouraLa Fabrique

Giancarlo PedotePrysmian Group

Isabelle JoschkeMACSF

Båter uten foiler

Clarisse CrémerBanque Populaire IX

Maxime SorelV and B-Mayenne

Damien SeguinGroupe Apicil

Manuel CousinGroupe Sétin

Benjamin DutreuxWater Family - Oceania Hôtels

Clément GiraudVers un monde sans Sida Miranda MerronCampagne de France

IMOCA: Vendée-Arctique blir en viktig test før Vendee Globe som starter i november.