Det var ingen hyggelig dag på sjøen torsdag i forrige uke.
Regnværet på vei inn.
Yr melte stiv kulig til liten storm på Færder Fyr, og på Verdens Ende på Tjøme ble det målt 27,9 m/s i mastetoppen.

Bestiller ny moring

500 kilo i gjørma var langt fra nok under stormen natt til fredag. Nå blir det 1800 kilo på havbunnen.

Publisert Sist oppdatert

Store bildet: Første tegnet på uværet torsdag var en vindkule i forkant av et kraftig regnvær. Bildet er tatt i det vindvegen treffer båten, før den blir snudd opp mot vinden. På naten da båten slet seg var det i tilleg til vind, også overraskende store bølger i den trange fjorden.

Seilbåten på nesten 11 meter veier ikke mer enn 4,9 tonn og er under tre meter bred. Jeg var derfor i den tro at båten ville klare seg godt i bøya i den kraftige vinden som var meldt. Båten lå i bøye utenfor Brunstad i Vestfold. I Vestfjorden mellom Nøtterøy og Stokke.

    Bøya som ble brukt så jeg på som et solid feste for båten. Jeg hadde god oversikt av båten fra hytta, og båten lå fritt i sjøen. Jeg ønsker å unngå en tettpakket havn hvor riggene går inn i hverander i bølgene. Det ble meldt 20 m/s på Færder Fyr, men antok at vinden ikke ville bli like tøff langt inne i fjorden.

   Litt etter klokka 22.00 torsdag kveld oppdaget at båten beveget på seg. Heldigvis slepte den på moringen, slik at bevegelsene var relativt langsomme.

Nesten god nok moring

500 kilos moring burde holde for en båt på 4 tonn i følge moringstabellen jeg har funnet. Leire og gjørmebunn skal være ypperlig for moringer, og denne har ligget der lenge og har fått sunket seg godt ned. Vi hadde også rikelig med kjetting i solide dimensjoner. Heldigvis røk ikke kjettingen, for da ville vi ikke hatt tid til å berge båten.

Nå blir det en moring på 1800 kilo, profesjonelt utlagt. Men blir det meldt storm igjen vil jeg legge båten i en lun havn.

Flyttet bøyene enkelt tilbake

Jeg klarte å rote godt til bøyene i bukta. Den siste bøyen jeg forsøkte hadde kun 100 kilos moring. Tauet fra bøya var også alt for kort. Vi løftet opp all slakken med håndkraft, og flyttet bøye tilbake med seilbåten uten anstrengelser.

    Bøya jeg lå i klarte vi også å flytte på plass. Vi dro opp all kjettingen vi klarte med ankervinsjen på fordekket. Der stod vi tre man og fikk senket ned baugen et stykke. Så gikk vi alle bak i båten noe som gjorde at båtens flyte evne fikk løftet de 500 kiloene opp fra bunn. Så kunne vi flytte bøya tilbake til sin opprinnelige plass.

Tabell for dimensjonering av moring.