FOILER: «Gitana17» er utstyrt med foiler, men teknologien har ikke gitt ventet uttelling.

Thomas Coville fortsatt raskest

Lite tyder på at «Gitana17» klarer å ta igjen «Sodebo» inn mot mål.

Publisert Sist oppdatert
RASKEST: «Sodebo» seilte smartest og også raskest i siste del av regattaen.

Thomas Coville viser at det skal mer enn en ny trimaran for å seile fort over havet. Sebastien Josse debuterte med 105 fots store «Gitana17» under Transat Jacques Vabre som startet forrige søndag. I dag går de to trimaranene i mål i Salvador de Bahia i Brasil, men Coville vil vinne.

Foiler på havet

«Gitana17» er ekstrem. Det er en båt som er konstruert for å foile med hele skroget løftet på havet, men den skal også fungere bra når den ikke foiler. «Gitana17» ledet fra start og hadde 75 nm ledelse etter tre døgn, da de oppdaget at de la for lang øst. En jibb vestover kostet dem ledelsen, og «Gitana17» tapte 130 nm. ved Kapp Verde lå de bare 20 nm bak «Sodebo» og i Stillebeltet kun 1,9 nm. Etter dette har Coville hele tiden økt ledelsen.

Drag race

Det er Coville og «Sodebo» som holder den gjeldende verdensrekorden rundt jorda. Francois Gabart forsøker nå å slå denne rekorden. «Gitana17» er også bygget for å slå Covilles rekord.

Om vi sammenligner toppfarter, så har Gabart notert 38,7 knop, Coville 36,7, mens Josse aldri noterte fart over 36 knop på Transat Jacques Vabre tracking. Enten holder mannskapet litt igjen på «Girana17» potensial, eller så fungerer ikke foilene slik det er tenkt.

På rad og rekke

i ryggen på bakerste Ultime-trimran lugger første Multi 50 som er «Arkema». Ikke langt bak denne ligger første IMOC 60 som er «St Michel-Virbac». Første Class 40, «V&B» ligger ikke langt bak bakeste IMOC60.  Det er overraskende få som har brutt, bare to Class40, og en Multi50, som kullseilte utenfor Asorene. 

KAFFERUTA: De to første Ultime-båtene går i mål i dag. De første Multi 50 er i Stillebeltet, mens Class 40 nærmer seg Kapp Verde.