Søk i arkivet

STAVANGER «dør» på rotRedningsaksjon for redningsskøyte

Norges mest autentiske redningsskøyte står i fare for å bli ødelagt.

I 2009 seilte Johan Jørgen Petersen redningsskøyta RS 14 STAVANGER stolt inn til Bygdøynes i Oslo. Det var skutas siste reis før den skulle settes på land og utstilles i båthallen til Norsk Maritimt Museum. Det ble lagd film og TV-dokumentar, og det var taler og fanfarer.

REDNINGSAKSJON. Båten ble satt på land, men den kom aldri inn i hus og er blitt utstilt. Siden 2009 har båten stått under en presenning på Bygdøy, og nå roper Petersen og flere organisasjoner som er opptatt av bevaring av viktige, norske båter et varsko. Sammen har de startet aksjonen «Venner av Stavanger».

FORFALL. I løpet av de seks årene STAVANGER har fristet tilværelsen på land har båten fått minimalt med stell og er blitt svært sprukken. Den har også seget en del i krabben den står i. Det er ikke lenger aktuelt å kunne sette båten på sjøen igjen; Petersen tror den aldri vil komme til å trutne igjen. Forfallet er kommet for langt.

[Artikkelen fortsetter under bildet]

SPREKKER: Forfallet er til å ta og føle på og kan sees med det blotte øye. (SEILfoto: Johan J. Petersen)

REFERANSEEKSEMPLAR. STAVANGER er Norges mest autentiske redningsskøyte og er så godt som original. Siden båten gikk ut av tjeneste i Redningsselskapet (NSSR), har den kun hatt en eier; familien Juul Nielsen, som tok godt vare på den og gjorde minimalt med modifikasjoner i båten. I dag er båten det eneste referanseeksemplaret som er igjen av Colin Archers berømte redningsskøyter.

I 1998 ble båten igjen overtatt av Redningsselskapet og da ble båten gjennomgått og satt helt tilbake til sin originale stand, blant annet ved at motoren ble tatt ut. I 2007 ble det inngått en avtale mellom NSSR og Norsk Maritimt Museum om at båten skulle taes på land og utstilles i båthallen i museet. Det ble lagd budsjetter og planer for dette, og i 2009 var det klart for at så skulle skje.

RANT UT I SANDEN. Men så begynte utsettelser, ombudsjetteringer, omgjøring av planer, skifte av organisering og ledelse ved museet – mens STAVANGER er blitt stående planløst under presenningen. Hvor båten fortsatt står. Hele prosjektet har rent ut i sanden.

– Hva som nå skal skje med STAVANGER er godt spørsmål ingen per i dag kan svare på. Båtens skjebne er uviss, men nå må den reddes dersom skøyta ikke skal bli helt ødelagt, sier Johan Jørgen Petersen.

Nettverkets mål er bevaring og utstilling av STAVANGER fullt opprigget i et hus på land. Om ikke det skjer, vil det eneste stedet båten vil bli å se, være på Norges nye 500 kroner-seddel.

Les mer om skøyta og aksjonen.

PÅ SEDDEL: Redningsskøyte nr. 14, STAVANGER, pryder den nye 500 kroner-seddelen som vil bli tatt i bruk i fremtiden.

 Kommentarer

Nyhetsbrev

Få oppdaterte nyheter om seiling helt gratis på mail to ganger i uka.

KOMMENTARER

Har du en mening om denne saken – del den med oss! Vi ber om saklighet, respekt for andres meninger og at man holder seg til emnet. Les våre retningslinjer her.  Vi modererer diskusjonen om nødvendig. Vennlig hilsen redaktør Axel Nissen-Lie.

Gå til toppen