Søk i arkivet

OSELVAR: Oselvaren er en av Norges eldste båttyper, men den er fortsatt i aktiv bruk av dagens seilere.
OSELVAR: Oselvaren er en av Norges eldste båttyper, men den er fortsatt i aktiv bruk av dagens seilere.

OselvarenOmfattende verk om livskraftig tradisjonsbåt

Norges desidert eldste båttype som fortsatt er i livskraftig vigør, er Oselvaren. Nå har båttypen fått sin «bibel».

At Nils-Ove Nipen, Harald Nipen og Tord Hjellestad i år fikk tildelt gullmedaljer for å bli norgesmestere i en båtklasse som er flere hundre år gammel og som har aner flere tusen år tilbake i tid, er egentlig en unik hendelse – ikke bare i Norge, men i verdensmålestokk. Oselvaren må være en av de eldste båttypene i verden som fortsatt er i full vigør.

548 sider om Oselvar

Nå har båttypen fått sin historiebok, og det er blitt et svært omfattende verk om Oselvarens opprinnelse, historie, byggemetoder og egenskaper. Hele 548 sider har forfatteren Kjell Magnus Økland prestert om båten i form av tekst og bilder i boken «Oselvaren – den levande båten», som nylig ble lansert.

[Artikkelen fortsetter under bildet]

EMNER: Tegningen viser hvorfra emnene til de forskjellige delene av en Oselvar er hentet fra trærne.

EMNER: Tegningen viser hvorfra emnene til de forskjellige delene av en Oselvar er hentet fra trærne.

– Noe av nøkkelen til at Oselvaren fremdeles er så aktuell, har sammenheng med at båttypen – både for årer, seil og motor – har alle de kvalitetene nymotens båtbrosjyrer lovpriser. Oselvaren er sjødyktig, trailbar, letthåndterlig, turvennlig og fleksibel. Med noenlunde stell varer båtene svært lenge, og samme båt kan gi nær-sjøen-opplevelser til både to, tre og fire generasjoner båtbrukere. Det må jo være en fornuftig investering i livskvalitet, sier forfatteren.

Oselvar fra Os i Hordaland

Oselvaren er kåret til Norges nasjonalbåt, og i 2015 nominerte Det Norske Kulturdepartementet båten til å stå på UNESCOs liste for god vernepraksis i immatrielt kulturvern. Den klinkbygde båten som har et klart slektskap til vikingskipene, har hatt et spesielt godt fotfeste på sørvestlandet, og selve navnet – Oselvar – har sin opprinnelse fra Os i Hordaland.

[Artikkelen fortsetter under bildet]

STØRRELSER: Oselvaren fins i en rekke størrelser og former.

STØRRELSER: Oselvaren fins i en rekke størrelser og former.

– Båten har vært vanligst i bruk fra Ryvarden i sør til Sognefjorden i nord, men en finner eksempler på bruk langs hele norskekysten, på Shetland og på Orknøyene. Oselvaren har i tillegg vært benyttet som sportsbåt helt fra 1800-tallet, og den blir fremdeles benyttet som fritidsbåt, sies det i en pressemelding fra forlaget Skald, som har utgitt boken.

Oppvokst med Oselvar

Etter en litt tilbaketrukken tilværelse i norsk seilsport ble det blåst liv i Oselvar-klassen i regattasammenheng på slutten av 1970-tallet, og siden 1981 er det blitt kåret offisielle norgesmestre i klassen.

Kjell Magnus Økland, som har skrevet boken og samarbeidet tett med Oselvarklubben om prosjektet, er en kjent seiler på Vestlandet. Han er oppvokst med kappseiling i Oselvar, men har også deltatt i en rekke andre klasser. Han er en av drivkreftene i Ran Seilforening, og tok for noen år siden initiativ til Ran Eintyperegatta. Økland er utdannet fra Universitetet i Bergen med fagene kulturvitenskap, historie og mediefag.

12-års prosjekt

For SEILmagasinets trofaste lesere vil han blant annet være kjent for å ha skrevet en svært omfattende artikkelserie for en del år tilbake om «The Norwegian Steam» – om norske seileres deltagelse i America’s Cup tidlig på 1900-tallet.

12 år har det tatt Kjell Magnus Økland å lage boken om Oselvaren. Oselvarklubben som han har samarbeidet med, ble stiftet i 1945 og er en av landets eldste klasseklubber.

Boken koster kr 499.

 Kommentarer

Nyhetsbrev

Få oppdaterte nyheter om seiling helt gratis på mail to ganger i uka.

KOMMENTARER

Har du en mening om denne saken – del den med oss! Vi ber om saklighet, respekt for andres meninger og at man holder seg til emnet. Les våre retningslinjer her.  Vi modererer diskusjonen om nødvendig. Vennlig hilsen redaktør Axel Nissen-Lie.

Gå til toppen