Søk i arkivet

BØKER: Det fins mye spennende maritim litteratur og noe er nytt nå før jul.
BØKER: Det fins mye spennende maritim litteratur og noe er nytt nå før jul. Foto:

JUL ER TID FOR BØKERMaritim julelitteratur

Julen er høysesong for bøker – enten som gaver eller romjulslektyre. Her er noen tips fra årets bokhøst.

Den utvilsomt flotteste, mest påkostete og mest omfattende nye boken om seiling man kan legge under juletreet i år, er Kjell Magnus Øklands bok om Oselvaren. Det er et imponerende verk på ca. 550 sider om Norges mest tradisjonsrike båttype som fortsatt er i full vigør i dag.

Les: Omfattende verk om livskraftig tradisjonsbåt

Seiltrim og rigg

En annen bok som ikke kom i høst, men tidlig på vinteren 2016, er også høyst aktuell som gave til den i familien som liker å sitte til rors og kikke opp i seilene, til den som nyter å se at seilene har perfekt trim. Det er også en bok for regattaseilere som vil prestere på banen – eller for den som liker å skru på strekkfisker, trekke i trimliner, fall og skjøt – og eksperimentere med hva som skal til for å få båten i fart såvel som i balanse.

Boken det er snakk om, er Øyvind Bordal og Magne Klanns «Seil og rigg».

[Artikkelen fortsetter under bildet]

NY BOK: Magne Klann er den ene av de to som står bak den nye boken om trimming av seil og rigg. Øyvind Bordal er medforfatter.

NY BOK: Magne Klann er den ene av de to som står bak den nye boken om trimming av seil og rigg. Øyvind Bordal er medforfatter.

FOTO: Morten Jensen

Les: Omfattende om seil og rigg

Alle de rare båtnavnene

En litt annen sjanger – og litt snodigere – er Hildbjørg Solstads bok om båtnavn; boken «Lystbåtnavn». Forfatteren bak denne boken har hatt som hobby å samle på båtnavn. I over 30 år har hun samlet på det, og resultatet er blitt en bok på over 200 sider.

– Hvert navn er gått igjennom både kritisk og med kjærlighet, det er blitt katalogisert og analysert. Med mange av navnene har en historie fulgt med, mens med andre navn dikter forfatteren selv, med et lunt blikk, varme og med kjærlighet, skriver Flyt Forlag, som har utgitt boken i sin omtale av den.

– Jakter du på et navn til båten din, er kanskje dette boken, avslutter forlaget.

Ragnar Kvams mange bøker

Flyt Forlag har også nyutgitt tre av Ragnar Kvam jr.s fire bøker fra hans langtur rundt jorden. Disse bøkene har vært vanskelige å få tak i, men er nå tilgjengelige hos forlaget, som har spesialisert seg på maritim litteratur.

Bøkene det dreier seg om er «Havet har meg nå», «En sjøreise til Sibir» og «Oppbrudd» – aktuell litteratur for alle som drømmer om langtur.

Thor Heyerdahls navigatør

En annen bok i samme sjanger fra Flyt Forlag er «Kon-Tiki og jeg» av Erik Hesselberg. Erik Hesselberg (1914–1972) var «Kon-Tiki»s navigatør, og han er blitt beskrevet som en fargerik mann full av gode historier om sitt eventyrlige liv til sjøs og som kunstner.

– Jeg kjenner en artig kunstmaler… Han er en diger rusk av en kar som kan spille gitar og er full av moro… Jeg kjenner’n fra guttedagene og har hatt’n til følge på mange poseturer i fjellene hjemme….

Slik introduserer Thor Heyerdahl sin venn Hesselberg i sin bok.

Etter Kon-Tiki- ferden bygde Erik Hesselberg sin egen havseiler, «Tiki», og dro ned til Middelhavet hvor han levde i mange år.  Der malte og skrev han, og der komponerte han sin egen gitarmusikk og sine viser. Her møtte han mange av den tids kjente kunstnere som Tati, Simenon, Cousteau og Picasso og innledet et langt samarbeid med kunstnervennen Carl Nesjar.

– «Kon-Tiki og jeg» er Erik Hesselbergs muntre, lærerike og høyst personlige beretning om turen fra Kirkebakken Borre til de polynesiske øyene. Boken ble populær verden over og er blitt oversatt til over 15 språk, skriver Flyt Forlag.

Avansert seiltrim

Leser du engelsk og er opptatt av seiltrim – og da av det mer sofistikerte slaget – går et tips ut på at en revidert og oppdatert utgave av den amerikanske seilmakeren Tom Whiddens bok, «The Art and Science og Sails» er kommet på markedet. Mange gode seilere vil si at dette er en bok man ikke kommer utenom dersom man virkelig vil forstå seiltrimmingens edle kunst.
Boken er tilgjengelig via North Sails.

Seiling som hobby

Selv om seiling ikke er hovedtema, er likevel seiling en del av innholdet i den nye biografien om Erling Lorentzen som Stig Arild Pettersen har skrevet. Forfatteren er selv en dyktig seiler, men også journalist, og dette er hans første bok. At Pettersen selv er seiler, betyr jo også at seiling vies oppmerksomhet i boken – og det var jo nettopp via seiling Erling Lorentzen traff prinsesse Ragnhild som han giftet seg med.

Erling Lorentzen, som i dag er 93 år, kan vise til seier i en rekke seilaser, blant annet i Fastnet Race med sin røde 57-foter «Saga» i 1973, og så sent som i 2015 deltok han med den samme båten i Færderseilasen. Og så vidt vites er det planen hans å stille til start i 2017.

Boken handler for øvrig – og hovedsakelig – om Erling Lorentzens motstandsvirksomhet som 20-åring under krigen og hans senere industrieventyr i Brasil. Men som sagt – det er mye seiling i boken også.

BIOGRAFI: Forfatteren Stig Arild Pettersens biografi om Erling Lorentzen inneholder en hel del stoff om seiling.

BIOGRAFI: Forfatteren Stig Arild Pettersens biografi om Erling Lorentzen inneholder en hel del stoff om seiling.

FOTO: Morten Jensen

 Kommentarer

Nyhetsbrev

Få oppdaterte nyheter om seiling helt gratis på mail to ganger i uka.

KOMMENTARER

Har du en mening om denne saken – del den med oss! Vi ber om saklighet, respekt for andres meninger og at man holder seg til emnet. Les våre retningslinjer her.  Vi modererer diskusjonen om nødvendig. Vennlig hilsen redaktør Axel Nissen-Lie.

Gå til toppen