Båter og utstyr

250 ÅR: Med denne sykkelen ble seilene tidligere levert rundt om til kunder i Drammen og omegn.
KOLLEGA: Thorkild Jacobsen er seilmaker og jobber til daglig på seilloftet i Havnegata 97 i Drammen.
QUIZ: Hva denne posen benyttes til, får alle som besøker Seilmaker Høeg spørsmål om. Svaret er at den fylles med olje og henges etter livbåten. Posen har tre små hull som oljen siver ut av, og denne oljen skal dempe bølgene rundt livbåten.
VOKS: Voks som ble benyttet til å vokse blant annet sytråden.
FLYNDRE: Slik kunne en flyndre i toppen av storseilet se ut for 100 år siden ? og vel så det.
HYSSING: I dårlige tider kunne hyssingen være tvunnet av papir.
SKJØTBARM: En skjøtbarm til forseilet hvor taulikene i seilet gikk rundt kausene.
UTSTYR: Seilmakerhansken er over 200 år gammel, men formen er ikke stort annerledes enn hvordan hanskene er i dag. I tillegg er det en tang til å trekke synåler med og ulike merlespikre.
PETER HØEG
GAMMELT OG NYTT: Peter Høeg holder i dag til i seilloftet i Havnegata 97 som ble bygd i 1870, og lysende dataskjermer vitner om at dette er et sted hvor gammel og ny teknologi møtes.

Seilmaker i 250 år

Seilmaker Peter Høeg i Drammen er en av landets eldste bedrifter som fortsatt er i virksomhet. Og fortsatt er det seil det dreier seg om på det gamle seilloftet. Artikkelen er beriket med videointervju med Peter Høeg.

Publisert Sist oppdatert

Gulvet i annen etasje er grått, glatt, bølgete og skjevt. Det er litt som å gå på en speilblank sjø, om en slik assosiasjon lar seg fornemme. Skoene står igjen nederst i trappen. Man går ikke inn på et seilloft med skoene på. Thorkild Jacobsen, kollegaen til Peter Høeg, holder på med et seil på gulvet. En lang glassfiberspile er spent i en svak bue. En mastekurve. Gulvet hviler på pilarer fra 1870. Det sitter historie i veggene. Utenfor blinker Drammensfjorden i sola. Den kan skimtes gjennom vinduet.

– Etableringsåret er 1767, men sannsynligvis har det vært et seilloft i Drammen før dette. I 1794 kom den første Høeg-en og min familie inn i bildet her. Jeg er 6. generasjon, sier seilmaker Peter Høeg.

PLUSS-ARTIKKEL - KREVER INNLOGGING

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud:

Digitalt månedsabonnement

79,-

pr. måned

BESTILL HER

Digitalt
årsabonnement

699,-

pr. år

BESTILL HER

Gullabonnement
Blad og digital

899,-

pr. år – 6 utgaver + Norske Gjestehavner

BESTILL HER