Søk i arkivet

SYDOVER: Macif i 30 knop sydover langs kysten av Brasil
SYDOVER: Macif i 30 knop sydover langs kysten av Brasil

Francois Gabart langt foran rekordskjemaet

Franskmannen tapte 270 nm i Stillebeltet, men har tjent over 400 nm siden.

FORNØYD: Det er en glad
soloseiler som legger ut selfie fra Sør Atlanteren.

FORNØYD: Det er en glad soloseiler som legger ut selfie fra Sør Atlanteren.

Gabart seiler ikke bare kjappere, han seiler også en mer direkte kurs mot målet, som er rundt jorda, østover. Siste døgnet har «Macif» seilt 725 nm, og holdt en snittfart på 31 knop. I morgentimene har farten falt litt, men forspranget bare øker, og vil gjøre det hele dagen, kanskje i flere dager.

Høytrykket plassering

Det er ikke bare Gabart som seiler bra. Coville var svært uheldig med denne delen av rekordløpet for ett år siden. Han hadde seilt ekstremt raskt ned til kysten av Brasil, men måtte runde høytrykket i Sør Atlanteren som lå langt vest. Det gjorde at han måtte seile sydover, i stedet for sørøstover som Gabart gjør nå. Coville tapte hele 700 nm i forhold til Joyons rekord fra 2008. Om Gabart klarer å holde Joyons rekordløpt på denne delen, så vil han kunne tjene mye mer.

Sperre som må rundes

Det blir spennende å følge Gabart de neste dagene. Det er mye vær i Sør Atlanteren med det vil også danne seg to høytrykk. Mellom disse er det vind fra øst. Det tryggeste vil være å krysse mellom disse høytrykkene, men det er også en mulighet å seile syd for høytrykket som gir gunstigere vindvinkel, men trekke båten langt syd.

Gabart vil forsøke å ligge på oversiden av lavtrykkene på vei østøver i Sørishavet.

VALG: Været tirsdag morgen.
Vil Gabart seile nord for høytrykket som er som en barriere,
eller gå syd.

VALG: Været tirsdag morgen. Vil Gabart seile nord for høytrykket som er som en barriere, eller gå syd.

 

 Kommentarer

Francois Gabart og trimaranen Macif

Thomas Coville fullførte jordomseiling 25. desember 2016 etter 49 døgn, 3 timer. 7 minutter og 38 sekunders seilas, over seks døgn raskere enn Francis Joyon rekord fra 2007. 

For at Francois Gabart skal slå rekorden til Coville, må han være tilbake 22. desember.

Det er første rekordforsøket til Francois Gabart med flerskrogsbåter, men franskmannen satte ny verdensrekord rundt jorda når han vant Vendee Globe i 2012-2013 med 78 døgn, 2 timer og 16 minutter. 

Etter Vendee Globe har Gabart jobbet for å sette nye rekord alene rundt jorda, og brukt tiden med å utvikle den optimale fartøyer for dette. 

«Macif» er resultatet, en 30 meter lang trimaran, sjøsatt i 2015, og optimalisert i vinter. Fartøyet på 14,5 tonn bærer opp til 650 kvm seil. VPLP-konstriksjonen har foiler som kan løfte hele skroget ut av vannet, for å redusere motstanden. 

Trimaranen «Macif» er konstruert for Ultime-klassen. Dette er hva konstruktørene er det ultimate fartøyet for å sette rekorder alene. Større båter vil bli for tunge å håndtere. 

Francois Gabart har vunnet det meste av regattaer med sin «Macif» Ultime, men to nyere båter er sjøsatt, og kan være enda raskere.

Nyhetsbrev

KOMMENTARER

Har du en mening om denne saken – del den med oss! Vi ber om saklighet, respekt for andres meninger og at man holder seg til emnet. Les våre retningslinjer her.  Vi modererer diskusjonen om nødvendig. Vennlig hilsen redaktør Axel Nissen-Lie.

Gå til toppen