Søk i arkivet

Yngling-VM 2015For første gang på Vestlandet

I 2015 arrangeres VM i Yngling for aller første gang på Vestlandet.

Norge har arrangert flere verdensmesterskap i Yngling, men aldri på Vestlandet. Det skjer imidlertid til neste år, og det er Askøy Seilforening som er vertsskap.

– At dette finner sted i bergensregionen er kanskje overraskende for mange. Historisk sett har klassen hatt sine klart sterkeste røtter langs Oslofjorden og videre nedover sørlandskysten til Kristiansand, skriver Lene Seim på Askøy Seilforenings klubbside i SEILmagasinet.

SJETTE VM I NORGE. Christianssands Seilforening var først ute som norsk VM-arrangør, deretter har Hankø, Asker, Larvik og Moss vært arenaer for mesterskapet. Neste sommers VM på Askøy blir det 37. i rekken og sjette i Norge.

Seim forteller videre om bakgrunnen for at mesterskapet nettopp foregår på Askøy:

– At Vestlandet nå bringer verdens ynglingseilere sammen, er et resultat av en langsiktig satsing fra Askøy Seilforening (ASF) og Sjøkrigsskolen i Bergen (SKSK) med Ynglingen som entypebåt. I skrivende stund er det nøyaktig 10 år siden ASF inngikk samarbeidet med SKSK om forvaltningen av skolens ynglingflåte.

– Vinteren 2004 ble 12 heller slitne lavdørks-Ynglinger satt inn i rubbhallen for en total «make-over», der seilende rekrutter og seilende ASF-ere jobbet side om side mot et felles mål: Å stille 12 oppgraderte høydørks-Ynglinger på startlinjen til militært nordisk mesterskap 2005.

KOMPAKT OG NÆRT. Både det og enda et militært nordisk mesterskap ble arrangert, og i 2013 var foreningen vertsskap for miltært VM: 23 båter ble stilt til disposisjon for militære seilere fra 14 nasjoner.

– Det har vært en fantastisk opplevelse å få ta del i et mesterskap med så mange nasjoner samlet på fjorden og under samme tak, men også muligheten det ga til å følge mesterskapet på kloss hold som publikummer der ute på banen, skriver Seim.

Hun forteller at som vertsskap for neste års Yngling-VM, ønsker Askøy Seilforening å tilby ynglingseilerne verden over et kompakt og nært arrangement – i den forstand at seilerne kan seile, spise og bo sammen på seilsportsenteret med så godt som alle fasiliteter innenfor området – i de åtte dagene mesterskapet varer.

– Vi har som mål å skape et VM som knytter bånd, både sportslig, faglig og vennskapelig mellom utøverne, så vel som mellom alle medlemmene som utgjør «crewene» på land og på banen, skriver Lene Seim.

 Kommentarer

Nyhetsbrev

Få oppdaterte nyheter om seiling helt gratis på mail to ganger i uka.

KOMMENTARER

Har du en mening om denne saken – del den med oss! Vi ber om saklighet, respekt for andres meninger og at man holder seg til emnet. Les våre retningslinjer her.  Vi modererer diskusjonen om nødvendig. Vennlig hilsen redaktør Axel Nissen-Lie.

Gå til toppen