Pantaenius Bohusracet

UNNAVINDSBÅTER: Det kan bli mye frisk unnavindsseiling under Pantaenius Bohusracet i år.

Tøffe tak langs Västkusten

Noen jubler og mange griner på nesen over værvarselet for Pantaenius Bohusracet.

Publisert Sist oppdatert

For i år det kan bli alt annet enn en idyllisk seilas i svensk skjærgård. Det er mange haker på vindpilene i værkartet, og meteorologene trekker frem ordet kuling i deler av den tiden regattaen vil vare. Første start går kl 09:00 fredag 1. juli fra Udevalla, og når de skal runde Hätteberget fyr i utløpet av leden inn til Göteborg litt senere på dagen, vil det allerede blåse liten kuling fra sør.

185 båter påmeldt

Og det er der og da noen vil juble, for de som har båter med planingspotensiale vil da kunne få ideelle forhold nordover til Tresteinene i Norge. Riktignok skal de innom Fjällbacka og Strömstad på veien nordover, men det er grunn til tro at de vil finne raskeste vei ut i åpent farvann etter disse besøkene for å kunne ri på bølgene og finne de rette vinklene.

Hele 185 båter er påmeldt til årets regatta, men det er grunn til å tro at ikke alle stiller til start. For ikke bare skal det blåse; det er også varslet regn og torden underveis. Det vil nok skremme noen fra å stille til start. Like fullt tegner årets Pantaenius Bohusracet til å bli en av de største shorthanded-regattaene som har vært arrangert i Skandinavia.

Torden og vindskift

Utover lørdagen vil vinden dreie noe mer vestlig, hvilket vil kunne gi lange styrbordsstrekk parallelt med svenskekysten på veien fra vendepunktet ved Tresteinene til målgang i Smögen. Kanskje til og med litt stikk i skjøtene. Et usikkerhetsmoment er hva tordenbygene kan skape av vindkantringer og hva som vil skje natt til lørdag, for da bikker vindpilene over på østlig vind for en periode, uten å avta spesielt i styrke.

Mye kan med andre ord bli avgjort i nattemørket.

[Artikkelen fortsetter under videoinnslaget]

Flere norske favoritter

Det deltar 27 norske båter, og flere av dem har vinnersjanser. Både Arild og Anne Heldal fra Røyken og Asker-seilerne Svein Are Løtveit og Jan Muren har tidligere vunnet Bohusracet over all – og kan gjøre det igjen.

Begge lagene utmerker seg ved å forberede seg svært godt til regattaen – noe de helt sikkert også har gjort i år igjen. Vi mistenker dog Asker-duoen for å ønske seg mindre vind – det de kaller «Luffe-føre» (de seiler en Luffe 40) – som er litt mer lure-føre enn hva varselet i dag viser. Heldal-paret har en båt som seiler godt på unnavind (Hansson 31), men også de har vel sin styrke i det å seile smart fremfor å drønne på i mye vind.

Jubler for unnavindsseilas

De norske seilerne som kanskje jubler aller høyest når de kommer til Hätteberget, er nok Tor Hove (Bærum) og Kjell Inge Heiberg (KNS) i sin Seascape 27. Det er en båt skapt for unnavindsseilasen mellom Hätteberget og Tresteinene, og det er to seilere som ikke nøler med å sette alle kluter til for å seile optimalt.

[Nedenstående filmklipp er fra seiling i Seascape 27 fra Bohusracet 2014]

Det deltar også en annen norsk Seascape 27 med Vilhelm Vardøy fra Bundefjorden og Arne Vidar Sjønøst fra Trondheim. Også de kan seile raskt, men har ikke ennå den samme erafringen som de to andre Seascape-seilerne.

Ranking-leder Elling Rishoff som seiler sammen med sønnen Øyvind – begge fra Asker – hører også naturlig med blant de beste norske kortene.

Følg regattaen på nettet

De møter dog massiv svensk konkurranse, men brorparten av den svenske flåten som stiller til start består av båter av mer tradisjonell art som ikke vil kunne profitere på det lange unnavindsstrekket. Spøørsmålet er hvor mye forsprang de kan opparbeide seg ut til Hätteberget og på kryssen tilbake til Smögen.

Hele regattaen kan følges på nettet ved hjelp av tracking og med leaderboard som hele tiden forteller hvilke båter som leder på korrigert tid.

Pantaenius Bohusracet teller også med på SEILmagasinet Shorthanded-ranking med faktor 1,5.