NM i Express

GULL: Etter å ha seilt godt i hele vårsesongen kunne laget «Blow.no ? Båtførerprøven» innkassere sin første NM-tittel i Express.

Jevnhet betalte seg

Å være blant den beste ti-prosenten av feltet til enhver tid ble vinneroppskriften i årets Express-NM.

Skjønt, det holdt på å gå galt for Petter Mørland Pedersen (Arendal), Christian Løken (KNS), Joachim Nærø (Flosta) og Harald Blom Bakke (KNS) i båten «blow.no – Båtførerprøven», for i den syvende og åttende seilasen klarte de ikke det de hadde gjort ved flere anledninger tidligere i mesterskapet; å seile seg opp fra dårlige posisjoner og komme seg i mål blant de fem beste.

Med 24. og 12. plass i de to seilasene hadde de plutselig gjort seg svært sårbare før den niende og avgjørende seilasen; i den ville de ikke tåle en tilsvarende dårlig plassering mot de to lagene som jaget bak dem; «Kjappfot»-laget til Terje Wang og «Impuls»-laget til Morten Aagaard. Men Petter Mørland Pedersen & Co tok seg sammen og gjorde som de hadde gjort tidligere i mesterskapet, og kom seg i mål blant de fem beste.

Og det holdt til en forholdsvis klar seier – 7 poeng – foran Terje Wang (Oslo), Peter Brandt jr. (KNS), Pål Stiansen (Asker) og Sverre Sørensen (Færder) på 2. plass og Morten Aagaard (Bundefjorden), Peder Nergaard (Fredrikstad), Morten Gulliksen (Bundefjorden) og Simon Koch på 3. plass.

Sprakk i 7. seilas

Kristoffer Spone og hans «Baghdad»-lag hadde sjansen til å blande seg inn i tetstriden selv om de brakk masten første dag og måtte stå over to seilaser – serien 2-2-4-1 hadde sørget for det – men da de ble tatt av black flag-regelen i sjette seilas – det vil si at de tjuvstartet, var løpet kjørt. Og da håpet om medalje for dem var ute, satte de kurs for havnen og unnlot å starte i de to siste seilasene.

Thomas Elvik (KNS), Magnus Brun (KNS), Jonas Holm (Skøyen) og Øistein Sabel (KNS) avsluttet mesterskapet sterkest av alle med 2. plass og seier i den siste seilasen, noe som brakte laget opp på 4. plass.

Karl Gjerde (Bergen), Njål Sletten (Bergen), Helene Gjerde (Hjellestad), Elin Gjerde (Molde) og Jens Riis (Ran), som tok bronse i 2015, ble beste Vestland-båt på 5. plass.

Erik Holter (Oslo), Martin Holter (Færder), Gunnar Velten (Oslo) og Ruben Velten (Oslo) var også gode siste dag med 9., 4. og 2. plass og seilte seg med det opp til 6. plass sammenlagt.

Jevnhet trumfet seire

Mesterskapet, som gikk i Moss, bød på det meste av vær – fra skikkelig «bamse»-føre med vind opp mot 18 m/sek til lett, skiftende og vanskelig bris. Mestrene måtte med andre ord mestre alt, og det at de vant på nettopp sin jevnhet, er en dokumentasjon på at Petter Mørland Pedersen og laget hans mestret det meste. De vant ingen enkeltseilaser, og da de kunne stryke sine to «misser», var saken klar.

Jevnheten deres trumfet med andre ord Wang-lagets tre enkeltseilas-seire, og det er betegnende for det tøffe nivået i toppen at det ikke holder til å vinne sammenlagt med 7. og 8. plasser selv om en har vunnet tre spikere.

54 båter var påmeldt og 51 stilte til start. Det var en båt mer enn under NM 2015 i Stavanger.