Søk i arkivet

Brodtkorb nå også i OK jolle
Brodtkorb nå også i OK jolle

EM OK jolleTo førsteplasser til Brodtkorb

Lars Johan Brodtkorb viser hvilket talent han er, og nå vinner han i OK-jolle

Det er lenge siden en norsk seiler har hevdet seg i OK jolle klassen. 

- OK-jollen hadde sin storhetstid i Norge på 1960- og 1970-tallet, men ute i verden har klassen, som er internasjonalt godkjent av ISAF, holdt stand helt siden den gangen, skriver Morten Jensen i Seilmagasinet 22. juli i 2014.

Og artikkelen fortsetter: I Norge ble klassens siste NM avholdt i 1978. Det foregikk i Slevikkilen der 20 seilere deltok. Jan Bøe-Hansen fra Stavanger vant foran Einar Kilde fra Bærum og Sten Frich fra Stavanger. Klassens store seiler på 1970-tallet var Håvard Hervik fra Larvik, som seilte hjem NM-tittelen fire ganger. Hervik ble også en meget god Laser-seiler og vant NM i Laser i 1976 i Bergen, der det deltok 111 båter.

I 1968 var OK-jolle-klassen den største klassen under landsregattaen i Horten med 52 båter, og i Bærum Høstcup deltok det ikke sjelden rundt 40 båter.

Ikke helt død i Norge.

– En gang utpå første halvdel av 1990-tallet tok Reidar Sårheim fra Tønsberg et initiativ til å få til litt OK-seiling igjen her hjemme. Vi møttes i Tønsbergs sommerregatta i noen få år og var opptil 6–7 båter og i Bærum Høstcup, der vi kunne være 10 seilere. I de siste 10–12 årene har vi bare vært tre stykker, forteller Rolf Wahlquist, som er en av de tre, til SEILmagasinet.

De to andre er Reidar Sårheim og dansk/norske Jens Maklund. Både Wahlquist og Sårheim deltok i VM i København i 2012, som var klassens 50. VM, og der det deltok rekordmange 152 båter. OK-jollen er en dansk båt, tegnet av Knud Olsen i 1957.

Det skulle likevel bli Sverige som ble stormakten i OK-jolle. På 1970-tallet var det rundt 2500 registrerte OK-joller i nabolandet. Internasjonalt er det Europa, New Zealand og Australia som nå er ledende, og i flere land meldes det om fremgang for klassen. I 2012 deltok det for eksempel 60 båter i det danske mesterskapet.

Brodtkorb i OK jolle

Nå har altså den lovende Lars Johan Brodtkorb satt seg i OK jollen som han supplementerer med treningen i E-jolle og Finnjolle. Det er imidlertid trolig i den sistnevnte klassen han vil satse fremover, og der han vil kunne gi Anders Pedersen kamp om OL billetten til 2020.

 Kommentarer

Nyhetsbrev

Få oppdaterte nyheter om seiling helt gratis på mail to ganger i uka.

KOMMENTARER

Har du en mening om denne saken – del den med oss! Vi ber om saklighet, respekt for andres meninger og at man holder seg til emnet. Les våre retningslinjer her.  Vi modererer diskusjonen om nødvendig. Vennlig hilsen redaktør Axel Nissen-Lie.

Gå til toppen