SAILING GRUNDIG CUP OG WASZP GAMES

WASZP GAMES: Waszp-seilerne satte sitt preg på Bygdin da de hadde sine første Waszp Games i Norge noen sinne.

Moderne seiling i fjellheimen

Foiling og ligaseiling er seilsportens nye, moderne tilbud. Begge deler fant sted 1060 meter over havet i helgen.

Publisert Sist oppdatert

12 J/70-lag og 21 foilende Waszp-joller hadde funnet veien til innsjøen Bygdin drøye tusen meter over havet i helgen. Så oppsiktsvekkende var dette at til og med NRK hadde et innslag om det i Dagsrevyen.

Nå fikk riktignok ikke NRK vist frem hva som seilmessig er det nye og innovative med denne typen seiling; det TV-seerne fikk se var slappe seil på en blikkstille Bygdin. Pittoreskt nok, men ikke særlig fortellende om hva ligaseiling og foiling innebærer. Første dag var det så lite vind at Waszp-seilerne holdt seg på land, mens J/70-seilerne med nød og neppe fikk gjennomført syv heat.

Fjellvinden kom

Andre dag ble det mer fart over sakene; fjellvinden pisket frisk ned fra fjelltoppene.

De 12 J/70-lagene fikk gjennomført alle sine heat i Grundig Sailing Cup-finalen; noe som endte med dansk seier til den ikke ukjente match racing-seileren Jesper Radich og hans lag fra Oure Idrætsskole. De slo Eivind Melleby og laget hans, som igjen var foran det andre danske laget som deltok.

VANT: Jesper Radich fra Danmark vant Sailing Grundig Cup sammen med sine elever fra Oure Idrætsskole.

[Artikkelen fortsetter under bildet]

Sammen med Eivind Melleby seilte Elling Heiberg, Svein Sørensen, Lars Horn Johannessen og Arne Kristian Andreasen. På fjerdeplass kom Wolfpack Racing Team – for anledningen med Mathias Mollatt ved rorkulten.

J/70: Da vinden kom fikk man gjennomført de heatene man skulle. FOTO: KNS/Linn Krogh Hansen

[Artikkelen fortsetter under bildet]

Norges første Waszp Games

De 21 unge Waszp-seilerne fikk løftet seg da vinden kom og de fikk gjennomført fire seilaser i 5–7 m/sek vind. Waszp-seilerne benytter forskjellige seilstørrelser, alt etter hvilken kroppsvekt de har, og det ble delt ut premier i tre klasser: 8,2 kvm-seil, 6,9 kvm-seil og jenter.

Waszp-klassen har hatt en eventyrlig fremvekst i Norge i 2017 takket være en svært gunstig finansiering og en dyktig og strategisk markedsføring. Antall Waszp-er som har tatt veien til Norge har faktisk vakt oppsikt i verden for øvrig.

Waszp Games består av ulike «øvelser» – baneseiling, slalom og maraton – men på den korte tiden den ene dagen fikk man ikke gjennomført alt dette.

Som windsurfing i starten

At klassen er ny, gir seg utslag i at det er stor forskjell på seilernes evne til å håndtere de foilende farkostene. Noen fløy lekende lett avsted, og både jibber og bauter ble gjennomført uten at skroget tok nedi vannet. Andre tilbrakte mye av tiden i det iskalde fjellvannet. På mange måter kan stadiet Waszp-seilingen er i, sammenlignes med de første årene da brettsporten kom til Norge på 1970-tallet. Det er morsomt å se på alle de spektakulære stupene i vannet når seilerne mister balansen.

[Artikkelen fortsetter under videoen]

Vanskeligere enn antatt

– Det er faktisk mer utfordrende å seile en Waszp enn vi på forhånd hadde trodd. Det sier også erfarne Moth-seilere, sier Rune Jacobsen, som har stått i spissen for å innføre klassen i Norge.

Han beskriver Bygdin-arrangementet som svært vellykket, og trekker frem det at seilere, foreldre og følgere bor og spiser sammen på ett sted, og kan være sammen uten å bli forstyrret,  som noe av det mest verdifulle.

– Da det var vindstille, hadde vi gjennomgang av trim og teknikk med Moth-seileren Alexander Ringstad. Vi forsøker å leve opp til verdiene våre om å hjelpe hverandre og stille spørsmål, slik at vi sammen skal bidra til å utvikle hverandre.

Møte med fjellet

– Noen har stilt spørsmål ved hvor bærekraftig og miljøvennlig det er å dra så mange båter og RIB-er på landveien opp til Bygdin?

– Ettersom seilerne kommer fra både Øst- og Vestlandet, kan man jo si at alle fikk bare halve veien å kjøre, så slik sett må man vel kunne si at det er bærekraftig, svarer Jacobsen, som også forteller at de var svært nøye med å rydde opp etter seg.

Han forteller at de ble tatt godt imot av fjellfolket som både var nysgjerrige og entusiastiske overfor dette nye som skjedde på vannet mellom fjellene. Men han innrømmer at de nok brøt fartsgrensen på tre knop både titt og ofte…

Tre Waszp Games i 2018

Arrangementet på Bygdin var det første norske Waszp Games. Til neste år er det planlagt tre slike arrangementer, og Rune Jacobsen bekrefter at Bygdin vil huse et av dem. I tillegg vil det være et arrangement på Østlandet og et på Vestlandet på ikke navngitte steder ennå.

WASZP 8,2 KVM: 1. Alexander Dahl Høgheim, 2. Alexander Hylen Klippenberg, 3. Aleksander Ringstad.
WASZP 6,9 KVM: 1. Nicolai Jacobsen, 2. Rasmus Granzin, 3. Fredrikke Foss.
WASZP JENTER: 1. Fredrikke Foss, 2. Pia Dahl Andersen, 3. Karoline Brudevoll Rognlien.

Klassevinnere ble Alexander Dahl Høgheim i 8,2 kvm-klassen, Nicolai Jacobsen i 6,9 og Fredrikke Foss i jenteklassen.

Waszp-seilerne seiler alle med GPS om bord, og under alle seilasene trackes jollenes hastighet, og det tilfaller premie til den som kan vise til den høyeste toppnoteringen. Og på Bygdin ble det Henrik Haaland, som svevde i 20,3 knop over fjelvannet.

Ialt fins det 29 Waszp-er i Norge, og flere er ventet til neste år.