NM SHORTHANDED

PALLEN: Det vanket en alvorlig vandrepokal på vinnerne av shorthanded-NM, Erik Holter (til venstre i midten) og Didrik Godaker. På venstre fløy sølvmedaljørene Trygve Leergaard og Esben Keim, og til høyre Henrik Terjesen og Joachim Aamland.

Soleklar seier til Express-seilere

Erik Holter og Didrik Godaker ble suverene norgesmestre i shorthanded-seilere. For tredje år på rad seilte vinnerne i en Express.

Publisert Sist oppdatert

– Det er klart at det ikke var noen ulempe å ha en letthåndterlig båt når det er så mye baneseiling i en shorthanded-regatta, men det er langt fra hele forklaringen, sier Erik Holter, som seiler for Færder Seilforening.

Han forteller at han og makkeren, Didrik Godaker fra Tønsberg, hadde forberedt seg godt. Båten hadde vært en tur på land for vask og puss av bunnen rett før mesterskapet, og fra før av var Expressen, som heter «Orca», i svært topptrimmet stand etter en hel sesong med tirsdagsregattaer i regi av Oslo Seilforening. «Orca»-laget viste dessuten nivået sitt ved å ta sølv i Express-NM.

[Artikkelen fortsetter under bildet]

TOPPTRIMMET: Shorthanded-seilerne fikk bryne seg mot et topptrimmet Express-lag som vanligvis ligger i toppen av Express-klassen.

Kan konse på vindskift

I shorthanded-NM sto de igjen med fem tellende førsteplasser – og en annenplass som de kunne stryke. Klarere kan man ikke vinne.

– I en båt som Expressen hvor vi ikke har store seil vi skal håndtere, kan vi nok i større grad konsentrere oss om å seile på vindskift og trykkforskjeller enn konkurrentene, og nettopp trykkforskjeller var det mye av på bane-seilasene, mener Holter.

NM-et ble arrangert av Soon Seilforening, og de fire baneseilasene som ble gjennomført første dag, hadde alle en varighet på ca. 40 minutter. Slikt blir det mye manøvrering av. Feltet var inndelt i to startklasser – til tross for at det kun skulle deles ut et sett NM-medaljer. De individuelle tidene i hver seilas dannet grunnlaget for sammenlagtlisten.

Se tider og resultater i de enkelte seilasene

På dag to ble det gjennomført to ikke veldig lange distanseseilaser. Raskeste båt brukte en time og 18 minutter i den ene og en time og to minutter i den andre. Under hele mesterskapet blåste det mellom seks og åtte meter per sekund.

Måtte seile smart

– Med liten båt gjelder det å starte og seile smart for ikke å bli overseilt av de større båtene. Til å begynne med hadde vi startbøya nesten for oss selv i startene, men etter hvert som flere og flere oppdaget at venstre banehalvdel var favorisert, ble det mer og mer folksomt der. Vi måtte derfor søke litt mer mot midten av linjen og på banen for å kunne seile i fri vind. Da fikk vi litt mindre å spille på, forteller Holter.

[Artikkelen fortsetter under bildet]

LITEN BÅT: Med en liten båt i et felt med store båter, gjelder det å seile smart og i fri vind.

«Orca»-seilernes nærmeste konkurrent var feltets andre Express som var bemannet av Esben Keim og Trygve B. Leergaard fra Oslo Seilforening. Også det er navn man stadig finner i toppen i de ordinære Express-regattaene, men dette var deres debut i en shorthanded-regatta – og en debut som altså endte med sølvmedaljer.

Henrik Terjesen og Joachim Aamland fra henholdsvis Bærum og Ullern, som vant bronse, er derimot seilere som stadig deltar i shorthanded-regattaer med sin Elan 37.

Se komplett resultatliste

NM ved en tilfeldighet

– Det var egentlig litt tilfeldig at vi stilte opp i shorthanded-NM. Egentlig skulle vi seilt sesongavslutning i Stockholm med fullt mannskap, men siden ingen kunne bli med dit, syntes jeg shorthanded-NM kunne være en fin sesongavslutning. Og det gikk jo bra, sier den nybakte norgesmesteren som nok ikke tror at han kommer til å stille opp i shorthanded-NM i 2018 dersom det blir lagt til Vestlandet.

– Men det var morsomt å seile shorthanded, og jeg kunne godt tenke meg å forsøke i singlehanded også.

Og sesongen er heller ikke slutt, for med norgesmestertittelen sikret Erik Holter og Didrik Godaker seg en plass i mesternes mester, som går i Åsgårdstrand 13. og 14. oktober.