FOILER: «Gitana17» er noe av det mest radikale bygget for å seiles på havet. Om det funker vil vi se til helgen.

«Gitana 17» debuterer på søndag

Den ekstreme trimaranen møter verdensrekordholder i Transat Jacques Vabre 2017.

Publisert Sist oppdatert
LE HAVRE: Gitana 17 på plass i havna.
50:Seks båter deltar i Multi 50-klassen. Nivået i klassen øker, og flere sponsorer satser.

Transat Jacques Vabre 2017 er verdens viktigste tomannsregatta. Den starter fra Le Havre og går denne gangen til Salvador de Bahia i Brasil. Regattaen er sponset av kaffeprodusent, og skal følge kaffe-ruten.

Det er fire klasser. Flest båter deltar i Class 40 hvor det er 16 båter. I IMOCA 60-klasen deltar 13-båter, og her har en del seilere byttet båt, og skaffet nye sponsorer. Regattaen blir starten på en ny epoke som leder frem til Vendee Globe for noen.

Multi 50-klassen er i vekst. I denne klassen deltar det også en knippe stjerner fra IMOC60-klassen.

105 fots monstre

Mest oppmerksomhet vil Ultime-klassen skape. Her debuterer «Gitana 17», en trimaran på 32 meter som skal fly over Atlanterhavet. Men skipper Sebastien Josse på «Gitana 17» får ingen lett oppgave. Han vil måte Thomas Coville i «Sodebo». Thomas Coville satte i vinter solo, verdensrekord rundt jorda. «Gitan17» er bygget for å sette rekord rundt jorda. Transat Jacques Vabre 2017 vil vise om foiler er en riktig vei å gå.

Etter start søndag skal seilerne passere en front hvor det kan bli vindstyrke på 30-40 knops vind. Det kan bli tøft for deltagerne i Atlanterhavet i november. 

Les mer om «Gitana 17» her. 

Satser på rekord

Francois Gabart har også fått bygget en Ultime, men han deltar ikke i Transat Jacques Vabre 2017. Gabart skal i vinter forsøke å slå Thomas Covilles solorekord rundt jorda.