Volvo Ocean Race

LEDER: Mapfre har overtatt ledelsen i Volvo Ocean Race, og kan rekke å komme i havn før jul.

Kan kanskje rekke jul

Feltet har holdt en høy snittfart i Sørishavet. «Mapfre» har 1400 nm igjen, og det kan det være mulig å seile på tre døgn.

Publisert Sist oppdatert

Natt til i går overtok «Mapfre» ledelsen etter å ha jaget «Dongfeng» siden start. Den kinesiske båten med franske seilere har ikke helt klart å henge med den spanske båten, og har falt 16 nm bak lederbåten.

Høytrykk skaper utfordringer

Det er bare de første båtene som har en liten mulighet til å nå julen på fast grunn. De siste døgnene har båtene bak falt av lasset. En høytrykksrygg har tatt dem igjen, og issonen sydover har hindret dem å rømme. AkzoNobel er bakerste båt, og ligger 544 nautiske mil bak. Dessverre vil dette bli mye mer, etter som at det blir lite vind neste døgn. De bakerste båtene vil sannsynligvis komme i mål over to døgn etter første som kan snike seg unna høytrykksryggen. Det eneste som kan stoppe er et høytrykk nær sydkysten av Australia som kan bevege seg mot Melbourne som er målet.

Jul for kun de få

Det er kun en teoretisk mulighet for at «Mapfre» er til kai når julen ringes inn. Australia ligger mange timer før Norge, men julegaver åpnes på morgenen 1. juledag, så det finnes håp. «Dongfeng» har også en mulighet, men for resten av båtene, så blir det bare kalkunrester. De fleste vil heller ikke rekke å se starten av Sydney Hobart Race på puben 2. juledag.

 

Plassering torsdag formiddag 

1. Mapfre 

2. Dongfeng +16,5 nm

3. Vestas +117,4 nm

4. Brunel +158,1 nm

5. Scallywag +311,4 nm

6. Turn the Tide + 400,8 nm

7. AkzoNobel +544,0 nm 

 

SØRISHAVET: Andre etappe er den klassiske etappen som hav manglet i Volvo Ocean Race de siste gangene. Teten har 1400 nm igjen, som skal være mulig å seile med en snittfart på 19,5 knop.