Søk i arkivet

Tror på dobling av seilbåtsalget

Beneteau-importør Harald Korn (bildet) tror på en dobling av seilbåtsalget i Norge i årene som kommer.

Salon Nautic, Paris

I år leveres det 70-80 nye seilbåter i Norge. Med ni leverte båter har Beneteaus norske importør, Giramar, en markedsandel på 11 prosent av det norske seilbåtmarkedet. Giramar-sjef Harald Korn har en ambisjon om å selge rundt 40 båter i året.

–Vi har et mål om 20 prosent markedsandel, og jeg tror at markedet for nye seilbåter vil ligge rundt 200 båter i året i årene som kommer, sier Korn til SEILmagasinet.

I toppårene fra 2006 til 2008 ble det årlig solgt rundt 1000 nye seilbåter i Norge. Så falt salget til en foreløpig bunn på rundt 50 båter i fjor.

Med økonomisk oppsving i både USA og Europa har seilbåtprodusentene nå problemer med å levere nok båter. –Vi har solgt to Oceanis 50.1 med levering i 2019, sier Korn.

Les også: Mer fart i seilbåtsalget

Vi står foran nye Figaro 3 på båtutstillingen i Paris og snakker om trender i båtmarkedet. Oceanis 50.1 representerer en ny generasjon skrogformer med rundere bauger og knekk i skutesiden, samt bred hekk og doble ror. Beneteau lar kundene velge mellom ulike alternativer for kjøl og rigg i forhold til planlagt bruk av båten.

Foiler

Figaro 3 er også et eksempel på utviklingen i seilsporten. Entypebåten bygges med foiler, som først og fremst skal redusere krengingen dermed tillate mer kraft i seilene. Den ti meter lange båten har et storseil på 40 kvadratmeter med fathead-topp og en assymetrisk spinnaker på 105 kvadratmeter. Med en samlet vekt på 2,9 tonn og kjølvekt på 1,1, hvorav mesteparten i en bulb nesten to meter under båten, planer den på kryss.

De tidligere Figaro-modellene har slått an i Frankrike. Ifølge Korn har tre nordmenn uttrykt interesse for båten, men han tror at den er for ekstrem for å oppnå noe salgsvolum i Norge. Den utstilte båten er prototype, og noe pris er ennå ikke kjent.

 

 Kommentarer

Nyhetsbrev

Få oppdaterte nyheter om seiling helt gratis på mail to ganger i uka.

KOMMENTARER

Har du en mening om denne saken – del den med oss! Vi ber om saklighet, respekt for andres meninger og at man holder seg til emnet. Les våre retningslinjer her.  Vi modererer diskusjonen om nødvendig. Vennlig hilsen redaktør Axel Nissen-Lie.

Gå til toppen