TEST: J/99
Ekte seilglede
Om du vil ha en rask seilbåt, som også er enkel å seile og kan brukes til tur, er J/99 er båt å se nærmere på.
Spesifikasjoner
LOA: | 10,03 m |
LWL: | 8,81 m |
Bredde: | 3,40 m |
Dybde: | 2,10 m |
Vekt: | 3900 kg |
Ballast: | 1650 kg |
Storseil: | 31,0 kvm |
Fokk: | 28,3 kvm |
Gennaker: | 100,0 kvm |
Spinnaker: | 90,0 kvm |
Motor: | 20 hp |
Vann: | 100 l |
Diesel: | 50 l |
Pris: | ca 2 millioner |
J/boats er kjent for å bygge gode seilbåter i høy kvalitet, og de er flinke til å forstå båteieres behov. J/70 ble ikke en suksess fordi båten var så ekstremt rask eller rå, men fordi den ga gode seilopplevelser og var en båt alle seilere kan bli kjapt kjent med.
J/99 kan beskrives som en J/70 for shorthanded-seiling. En 33-foter som det er mulig å vinne regattaer med eller å ta familien med på tur i. SEILmagasinet seilte båten i opp mot 10 meter per sekund i forbindelse med Årets Båt i Europa, side om side med X4.0, Dehler 30OD og First Yacht 53, og vi ville valgt denne båten om vi skulle seilt 2Star eller en tilsvarende regatta.
Interessen for shorthanded-seiling eksploderer internasjonalt, og markedet vil ha båter mellom 30 og 36 fot. I denne størrelsen er båtene sjødyktige, men også letthåndterlig. Økonomisk er også disse båtene av en annen verden enn båter over 40 fot, ikke bare å kjøpe, men også å eie.
Kommersiell suksess
J/99 konkurrerer i et marked hvor det er veletablerte aktører. JPK er markedsledende. Jeanneau gjør det bra med sine Sun Fast-modeller, mens X-Yachts ikke fikk det til med sin Xp33. Mulighetene til å vinne regattaer betyr mye. Påsken 2019 seilte JPK 1030, Sun fast 3300 og J/99, alle nye modeller, mot hverandre i Spi Ouest. Alle de tre nye båtene tok de tre første plassene, hvor Sun Fasten vant og J/99 kom på tredje. Men bare tre poeng skilte, og det var 12 poeng ned til Sun Fast 3600 på fjerdeplass.
I oktober, da vi testet båten, hadde J/Boats solgt 70 båter på under ett år og levert 35 av disse. Verftet bygget da én slik båt uken.

Det er flere grunner til suksessen, og det første er prisen. J/Boats har vært svært dyre. Det andre er at det meste er standard, og utstyrsvalget er oversiktlig og ærlig. Videre er båten også tøff å se på, og den har et bedre interiør enn Sun Fast og JPK.
J/99 koster fra 115 000 euro uten moms, seil og elektronikk. Med alt det du trenger må du regne to millioner kroner. Skal du seile med symmetrisk spinnaker, blir det litt dyrere. Du kan også spandere på deg rett IRC-kjøl og doble ror, som testbåten hadde.
J/Boats anbefaler ett ror for turseiling og for baneseilas, men mener to ror er best for shorthanded baneseilas. Videre må du velge mellom rulleforstag og profil. Testbåten har profil. Det er også mulig å velge vannballastsystem for økt stabilitet.
Enklere å seile
J/99 er lillesøsteren til J/111 som vi kjenner her hjemme fra «Blur» og «DaCapo», men nyheten er mindre ekstrem. 33-foteren ble skapt for å være en allrounder.
J/Boats gode kryssegenskaper er bevart, mens sløre-egenskapene har økt ved å gjøre båten bredere over hekken. Gode allround-egenskaper har de klart å skape.
Båten er ikke overrigget, og har mindre seilareal på kryss enn X-332 på samme størrelse. Forseilet er på størrelse med X-332s genua 2, men på slør har J/99 mye mer duk. Fokka på J/99 skjøtes på innsiden av vantene, som gjør båten kjapp i slagene, men gir lavere akselerasjon enn en genua.

Problemet med de raske og moderne båtene er at de er svært krevende å seile optimalt. Nå måletallet sier at du skal seile 15 knop på slør, er det vanskelig å få til det. Du må ha riktige seil, og ikke minst, mannskap som vet hvordan båten skal håndteres. En broach, og snittfarten faller dramatisk. Om du bare klarer å seile båter 90 prosent av måletallet, blir du mye hardere straffet på en moderne båt, enn med en mer konvensjonell båt.

J/99 er mindre ekstrem enn JPK og Sun Fast, og blir derfor en båt det er enklere å vinne en regatta med, selv om det gjøres håndteringsfeil.
God fart
Vi holdt ikke følge med Dehler 30OD på slør, men vi hang godt med. Vi var stadig over 10 knop, og i følge polardiagrammet skulle vi seilt 10,7 knop når vinden var på sitt kraftigste. Men J/99 er en mye enklere båt. Dehler er bygget for å være en entype, J/99 for å seile respitt. J/Boats vet hva som skal til for å lage en entypeklasse, og forsøkte med J/111. Mulighetene for å tilpasse båten ulike bruksområder har vært en del av suksessen. Ulempen er at båtene er ulike.
J/99 har litt mindre seilareal på kryss enn X-332, men veier 450 kilo mindre. En lettere kjøl står for 150 av disse kiloene. Høyere skrogstabilitet gir J/99 nødvendig stabilitet.
Vi gikk til tider over syv knop på kryss med en effektiv vindvinkel på mellom 25 og 30 grader. I følge ORC-polardiagrammet, er en fart på 6,8 knop ideelt på kryss med denne vindvinklen. Vi holdt nesten følge med X4.0. Med topp mannskap i J/99 og middels i X4.0, ville vi vært raskere. Forskjellen var ikke større. Interessant var det også at vi hadde høyere toppfart med J/99 enn First Yacht 53 under samme forhold.
Båten slapp hekksjøen til tider i vinden vi hadde. Det betyr at den seilte raskere enn vannlinjens begrensninger, og slik skal det være på en båt av denne typen.
Verftet mener du vil klare deg med to forseil og to flygende seil for å seile regatta med denne båten. Det ene flygende seilet bør da være flatt, for skarp slør i lett vind.

Alt der det skal
Jeg følte meg straks hjemme i J/99. Alt av dekksutstyr er der det skal være, og båten har det meste, uten at det blir uoversiktlig. Rorkult er riktig på en slik båt, og denne er flyttet akterover, helt bak mot hekken. Det gjør at rorkulten er bak løygangen, noe jeg foretrekker. Løsningen gjør det enkelt å trimme storseilet, både med skjøtet og løygangen. Akterstaget er også trukket frem til rormannen og ført dobbelt. Sittestillingen er perfekt, og beina har kraftige fraspark. Det er mulig å få båten levert med ratt, men få har etterspurt denne løsningen.
Foran løygangen har cockpiten to korte benker.
Det er bare fire vinsjer, to på hyttedekket og to på cockpitkarmen. Mye kan trimmes med håndkraft, takket være gode utvekslinger. Genuavinsjen kan betjenes fra flere sider. Cockpiten fungerer godt, enten det er én eller seks mann om bord.
Båten har et flygende skjøtepunkt som kan justeres i rommets retninger. Dette er en mer fleksibel og vektbesparende løsning, men krever mer erfaring.
Verftet har også utviklet et eget masteprofil til båten, og mener aluminiumsmast er det riktige valget. Skal det lønne seg med karbonmast, må denne velges på øverste hylle, som gjør den svært dyr.
Det unike med aluminiumsmasten er at mastesporet også fungerer som skinne, og er på baksiden av masten. J/Boats hevder løsningen gir høyere stivhet og lavere vekt. Masten har anodisert sort finish. Vant er i dyform, en mellomting mellom wire og rod.
J/Boats er kjent for uttrekkbare baugspryd, men det har ikke J/99. Den har heller et kort fast baugspryd for Code 0 og symmetrisk spinnaker, eller et litt lengre fast for asymmetrisk spinnaker.

Enkel innredning
Det er umulig å bygge en lett båt som samtidig er billig og komfortabel. J/99 bruker ikke dyre materialer i skrog og dekk, og gjør derfor innredningen enkel for å spare vekt og penger. J/99 imponerer ikke under dekk på utstillinger, men på havet, med våte og trøtte regattaseilere, spiller det ingen rolle. Da må det bare fungere. J/Boats er et verft som kjenner sine kunder godt, og det er kravstore kunder som bruker båtene tøffere enn seilere flest.

J/99 har en planløsning vi så først på First 34.7, og senere på alle Sun Fast-båtene. Cockpiten er lang, og akterlugarene er lengre frem en vanlig. Badet er flyttet frem i forpiggen, og lugarene er akter. Personlig ville jeg foretrukket en tradisjonell forpigg og badet akter, men for regattaseiling gir denne løsningen mening. Det viktigste er å få to køyeplasser til lo. Det andre er at forpiggen blir et våtrom for seil og utstyr, og det vil holde salongen tørrere og hyggeligere under en regatta.

Å sitte på do langt frem i båten i sjø er en utfordring, men franske shorthanded-seilere bruker aldri en pumpedo. Det er bøtte i cockpiten som gjelder.
Båtens bredde i hekken gir to gode akterlugarer. Her er det også tre vinduer som kan åpnes for god luftsirkulasjon.

Byssa er av den enklere typen. To bluss, en stor kjøleboks og en vask. Greit for å lage frysetørkete varmretter, men ikke noe særlig mer. Her er det plasttallerkener og noen termokopper, lite mer.
Salongen er hyggelig, men du kan se bolter fra dekksutstyr under dekk. Disse er riktignok beskyttet med små plastkopper. Innsiden av skroget har ingen garnering, men er trukket med stoff.

Høy kvalitet
J/Boats bygger båter på sin egen «Scrimp»-metode, som i bunn og grunn er en vakuumstøpteknikk. Fordelen er å få mer fiber i forhold til bindemiddel, og J/boats har en fiberprosent på 65 prosent. Det er bra, og gir et bedre styrke/vekt-forhold. Skrog og dekk er i sandwich med en kombinasjon av balsa og skumkjerne. Skum er foretrukket, men koster mer. Første lag glass er med vinylester som er mer vanntett enn polyester. Det hadde vært bedre med hele laminatet i vinylester, eller enda bedre, epoxy. Også bunnrammen er laget med vakuumteknikk. Deler av innredningen er laminert fast i skroget, og er med på å gjøre konstruksjonen lett og stiv. De største skottene er laget i sandwich. Kjølbladet er av jern, men innkapslet. Bulben er av bly. Kjøl og ror skal holde en høy finish og være klar for regatta, uten mye bearbeidelser.
J/99 er en fantastisk båt for shorthanded-seiling på amatørnivå. Den byr også på sporty og morsom turseiling. Dekksutstyret er slik det skal være. Båtens svake side er innredningen. Litt røft for mange. Jeg ville foretrukket en større bysse og gjerne ofret kartbordet. For mer komfort er J/112e et godt alternativ, men dette er også en langt dyrere båt.
