Skandale i prestisjeregatta

Alt lå til rette for noe virkelig stort under J/70-VM på Sardinia, inntil kontrollørene begynte å se på kjølene til deltagerbåtene. Så kom vinden.

Publisert Sist oppdatert
STORT: VM i J/70 har 172 båter på registreingslisten fra 25 ulike nasjoner.

J/70-VM er årets største kjølbåt-verdensmesteskap i 2017 med 172 påmeldte lag fra 25 nasjoner. Mesterskapet blir arrangert av legendariske Yacht Club Costa Smeralda i Porto Cervo på Sardina.

Dagen før regattaen skulle starte ble syv båter nektet å seile. Målerne hadde oppdaget at seilerne i disse båtene hadde modifisert kjølprofilen. Sannsynligvis for å få en raskere båt. J/70 er en streng entypeklasse, hvor det er forbudt å gjøre slike modifikasjoner.

De syv båtene; fem fra Italia, en fra Russland og en fra England hadde kjøler som det var tuklet med. Hva som er gjort med dem er uvisst, men rykter sier at tilsvarende modifisering også er blitt gjort i Melges 24-klassen. Fem av de syv diskvalifisere båtene deltok under VM i San Francisco i 2016. Flere av dem hadde topplasseringer.

Offentlig krangling

Det kjente Mascalzone Latino-laget fra Italia er et av lagene som er blitt nektet start. Lagets leder, Vincenzo Onorato, har skrevet et brev, sendt videre av regatta-arrangøren, hvor han forteller at kjølen var blitt fikset og at den ikke ble godkjent, men denne kjølen ble byttet ut med en ny kjøl før regattaen da innmålingen startet. Onorato antyder at det er noen som ikke ønsker at Mascalzone Latino-laget skal delta i regatten.

Noen timer senere sendte Yacht Club Costa Smeralda i Porto Cervo på Sardina er svar til Onorato hvor de hevder at de har behandlet alle lagene likt.

Juks og fanteri

– Klassereglene er super klare, så dette er rett og slett god gammeldags juksemaker pipelort, skriver Thomas Nilsson på sin Facebook-side.

Nilsson seiler om bord i båten til Eivind Astrup, den eneste båten fra Norge.

Hendelsen har slått ned som en bombe hos de italienske lagene, og det har gått hardt utover prestisjen. Den italienske J/70-klubben har publisert noen tanker rundt hendelsen hvor de kommer med noen ideer om hvordan slike hendelser kan unngås, og at det noen lag har gjort, er usportslig, og at det vil bli reist en disiplinær-sak mot disse seilerne.

For sterk vind

VM seiles fra 12. til 16 september, men så langt er det ikke arrangert en eneste seilas. Arrangøren fristet med stabil vind under mesterskapet. I går blåste det over 50 knop i havnen.

­– Høyeste avlesning på vindmåleren i dag var utrolige 84 knop. 75 inne i havnen og 84 knop ute på en vindmåler på vannet. Da snakker vi Mistral, skriver Nilsson på Facebook.

 

MISTRAL: Heftig vind har gjort at seilerne har ventet på land i tre dager.