MESTERNES MESTER 2019

29 LAG: Gjennom heat-seiling med 10 og 10 båter skal 29 lag kjempe om tittelen «Mesternes mester» og kongepokalen 11. og 12. oktober i Åsgårdstrand.

Halvparten er potensielle vinnere

I morgen, fredag 11. oktober, starter mesternes mester i Åsgårdstrand. Favoritter finnes i fleng, og minst halvparten av deltagerne er potensielle vinnere og må kunne kalles favoritter.

Publisert Sist oppdatert

Det eneste som er sikkert før mesterskapet starter kl 12 i morgen, er at det ikke blir de samme kongepokalvinnerne i år som det var i fjor. Mesternes mestre anno 2018, Kristoffer Spone, Christen Horn Johannessen, Børre og Sigurd Hekk Paulsen, befinner seg alle om bord i kong Haralds nye Club Swan 50, «Fram XVIII»,  som for tiden seiler om Nations Cup på Mallorca.

REGJERENDE MESTERE: Kristoffer Spone, Christen Horn Johannessen, Sigurd og Børre Hekk Paulsen vant mesternes mester i 2018, men er forhindret fra å stille som forsvarere av tittelen i år.

I alt stiller det 29 lag i år: 23 norgesmester-lag, to verdensmester-lag, ett lag med studentmestre, to lag med landslagsseilere og et invitert juniorlag. Hans Majestet Kongens Pokal tilfaller vinnerlaget.

En gedigen samling toppseilere

Det betyr at det meste av det som kan krype og gå av norske toppseilere, vil være samlet på ett brett i Åsgårdstrand. Der vil 10 og 10 lag seile i heat i et antall runder før de 10 beste lagene går videre til en semifinale. Til finalen går det så seks lag, og det laget som er best etter tre finalerunder, vinner kongepokalen og tittelen mesternes mester.

Hvor mange innledende runder det blir, avhenger av vindforholdene, men gjør man som i tidligere år, vil de innledende rundene avsluttes ved 12–13-tiden lørdag. Da blir det satt strek – og de ti beste lagene går videre til semifinalen.

BLANT FAVORITTENE: Laget som NM i J/70 ansees som en av de største favorittene til å vinne tittel og kongepokal. Anders Pedersen er rormann på laget.

Mesterens fem favoritter

Når det gjelder hvem som skal overta tronen og motta kongepokalen i årets Mesternes Mester, har regjerende mester, Kristoffer Spone, fem favoritter:

 • 5.5 mR-laget som ble verdensmestre i år. Det består av Kristian Nergaard, KNS, Espen Stokkeland, Færder, Trond Solli Sæther, KNS, Erik Kongshaug, KNS. Kristian Nergaard vant mesternes mester i 2009 og alle de andre om bord har tidligere tatt medaljer i MM.
 • J/70-laget som vant NM i år. Thomas Nilsson,  KNS, Anders Pedersen, Drøbaksund, Espen Tønnesson, Moss og Espen Guttormsen, Soon. Anders Pedersen, som er ranket som nummer tre i Finnjolle i verden, er rormann. Thomas Nilsson vant MM i 2012.
 • Snipe-laget med Jostein og Asbjørn Grødem, Trym Markussen og Karen Kristoffersen som seiler på hjemmebane i Åsgårdstrand. Det samme laget vant eliteserien i årets seilsportsliga og de samme fire vant mesternes mester i 2017.
 • Melges 24-laget som tok sølv i NM. Vinnerne, med skipper Peder Jahre, er for øyeblikket i Italia der de seiler VM. Derfor stiller Hermann Horn Johannessen Stian Næss Rørvik, Tønsberg, Malin Sundelin Rørvik, Tønsberg og Jan Frederik Dyvi, KNS i stedet. Lørdag blir Dyvi erstattet av Gwenael Berthet, KNS.
 • Express-laget som tok sølv i NM (Express 2 på deltagerlisten) der Kristoffer Spones sønn, Fabian (13), er skipper. Fabian seilte NM i Express sammen med pappa Kristoffer, Christen Horn Johannessen og sønnen hans, Pelle (18). Men ettersom Kristoffer og Christen er i Italia, har Fabian og Pelle fått med seg Lars Horn Johannessen og Eivind Melleby som rormann. Eivind kommer rett fra USA der han vant Vintage Gold Cup i Starbåt og er ranket som nummer en av Starbåt-seilerne i verden..

Kristoffer Spones største favoritt er Herman Horn Johannessen.

– Herman er en av Norges aller beste seilere og laget hans er veldig sammensveiset og godt. Han har ikke vært med på ligaseiling i J/70, men kommer kanske til MM med en annen tilnærming enn mange som kan gi positivt utslag. I 2009 vant Herman & co NM i Melges 24 i Åsgårdstrand overlegent, og jeg tror de vil bite veldig godt fra seg i år også.

Enda flere favoritter

UNGT HÅP: Laget til Mathias Berthet og Alexander Franks-Penty imponerte i 2018 og tok seg helt til finalen.

Det er imidlertid mange – veldig mange – andre favoritter. Bare smak på disse lagene:

 • 49er-laget til landslaget. Det består av Helene Næss og Marie Rønningen fra Tønsberg som tok sølv i prøve-OL og bronse i EM i 49er i år. De seiler sammen med tvillingene Mads og Tomas Mathisen fra Risør, som foruten å være Norges ledende 49er-seilere, sørget for at Risør Seilforening vant eliteserien i seilsportsligaen i 2018 i nettopp J/70 – som skal benyttes i Åsgårdstrand.
 • Laser-Standard-laget med Hermann Tomasgaard, KNS som skipper. Hermann har i hele år vært blant de 10 beste i verden i Laser og ble nummer tre i prøve-OL. Han har med seg tidligere Laser-kollega, nå Nacra 17-seiler, Mathias Mollatt fra Moss, Harald Fæste og Olav Eidsaa fra Drøbaksund.
 • ORCi-laget med Torkjel Valland fra Bergen, Karl Otto Book og Maren Magda Book fra Åsgårdstrand og Eirik Rosenberg fra Bergen. Karl Otto og Magda seilte inn til sølv i fjorårets mesternes mester og er på hjemmebane.
TO NM-GULL: Anette Melsom Myhre vant NM-gull både i Killing og i damenes Snipe-mesterskap, men stiller i MM for Killing-klassen. Hun vant også 1. divisjon i seilsportsligaen med laget til Oslofjorden Seilklubb.

Unge utfordrere

Det er også mange fremadstormende unge seilere som helt sikkert kommer til å være på hugget og vil være med å kjempe om semifinale- og finaleplasser:

 • Junior-laget til Tønsberg. Jostein Aker, Jacob Undrum, Emil Augustus Dagsberg og Jørgen Smith-Meyer fulgte Åsgårdstrand helt til døren i årets seilsportsliga og har atskillig J/70-erfaring.
 • VM-laget i 29er. Mathias Berthet og Alexander Franks-Penty fra KNS kan se tilbake til en suveren sesong som det verdensledende laget i 29er. De seiler sammen med Henrik Haaland og Joachim Bergsbakk fra KNS.
 • Laser Radial-laget med Uffe Tomasgaard fra Drøbaksund som skipper. Uffe følger i storebror Hermanns kjølvann og satser knallhard internasjonalet i Laser Standard. Med seg til Åsgårdstrand har han Amalie Wang, KNS, Jeppe Nilsen og Vilde Pollen, alle fra KNS.

Men det fins flere

Favorittrekken er imidlertid ikke slutt med dette:

 • Alle vet hva ringreven Dag Usterud fra Brevik kan være god for. Han er skipper på 11-meter-laget.
 • Det er enda flere landslagsseilere i aksjon. Line Flem Høst er skipper på Laser Radial dame-laget, mens Nacra-seilerne Nicholas Fadler Martinsen og Martine Steller Mortensen fra KNS er i spissen for et Nacra-lag.
 • Anette Melsom Myhre fra Oslofjorden Seiklubb vant Killing-NM og var lagkaptein på Oslofjordens seilsportsliga lag som vant 1. divisjon i seilsportsligaen. Hun vant dessuten også damenes Snipe-NM.
 • Marthe Enger Eide fra Bærum er tidligere OL-deltager i Laser Radial og fronter Snipe-laget for damer som tok sølv i Snipe-NM – bak Anette Melsom Myhre.
 • For første gang er det med studentmestre i mesternes mester og laget fra NTNUI Seiling har Henrik Bucher fra Nesodden som skipper.
 • Waszp-klassen er også representert for første gang, og Alexander Dahl Høgheim, som er en av Europas beste i den foilende klassen, fronter laget av Waszp-seilere.

Egen junior-premie

Ennå er det mange gode seilere som utgjør den resterende delen av deltagerlisten. Du finner hele deltagerlisten på Manage2Sail. På denne siden vil du også kunne følge resultatutviklingen flight for flight.

Det seiles også om en egen juniorpremie, og om den kjemper fire lag: De to Optimistjolle-lagene, Laser 4.7-laget og 29er-laget.

Slik kan du følge mesternes mester 

Mesternes mester vil bli tracket og hver eneste seilas kan du følge på trackingsiden til TracTrac

TracTrac har også en egen app som kan lastes ned på mobiltelefon eller nettbrett. Der finner du mesternes mester på listen over eventer (de er ordnet etter dato med de nyeste øverst på listen. Vær obs på at mange av eventene ennå ikke er arrangert, så det må scrolles litt ned på listen for å finne mesternes mester. Du får opp tracking og leaderboard for hver seilas, og avholdte seilaser kan spilles av i opptak.

Norges Seilforbunds Facebook-side vil det med ujevne mellomrom bli publisert rapporter og intervjuer underveis i mesterskapet.

Arrangør av mesternes mester er Norges Seilforbund i samarbeid med Åsgårdstrand Seilforening.