JEVNT: Det er all grunn til å tro at seilasene i Molde blir jevne og spennende.
JEVNT: Det er all grunn til å tro at seilasene i Molde blir jevne og spennende.

Spennende og åpen serierunde

En åpen og spennende serierunde i seilsportsligaen venter denne helgen i Molde. Brevik og Florø skal forsvare sine lederposisjoner, men de har mange utfordrere.

Publisert Sist oppdatert

Dag Usterud seilte sitt mannskap til seier i den første serierunden i eliteserien i Bodø i slutten av mai. Nå venter neste runde i Molde, og med seg dit har Usterud det samme mannskapet; Nils Petter Hovemoen, Oscar Widestam og Ole Martin Lunde Lidal. Dermed blir Brevik-seilerne automatisk en av favorittene også i Molde.

De har imidlertid mange utfordrere, og jo mer man studerer lagene som stiller til start på Moldefjorden lørdag og søndag (21. og 22. juli), desto mer blir man klar over at denne runden kommer til å bli jevn og spennende. Det er svært mange seilforeninger som kan gå til topps denne gangen.

FAVORITTER: Brevik gikk til topps i Bodø, og Dag Usterud har med seg samme mannskap til Molde.
FAVORITTER: Brevik gikk til topps i Bodø, og Dag Usterud har med seg samme mannskap til Molde.

Dette kan bli de seks beste

Åsgårdstrand, Moss og Ran stiller alle med tre svært rutinerte lag, og liga-statistikken forteller at de sjelden har en dårlig dag. De tre lagene er også jevngode, og det vil være overraskende om ikke alle tre ender opp blant de seks beste lagene i eliteserierunden i Molde.

Ved siden av Brevik vil det derved kun være plass til to lag til blant de seks beste. 

De unge seilerne fra Tønsberg tok en imponerende tredjeplass i Bodø, men denne gangen må Jostein Aker klare seg uten sin gode makker og 49er-seiler, Jacob Undrum. Ingen av hans tre medseilere har vært med tidligere i år, men to av dem, Georg Ellila og Jørgen Smith-Meyer, var med i siste runde i fjor da Tønsberg-seilerne avsluttet sterkt og sikret seg en plass i Sailing Champions League.

Som alltid må det settes et utropstegn ved Tønsberg Seilforening.

Det samme gjelder Risør Seilforening. Anført av 49er-seilerne Mads og Tomas Mathisen, som trolig også kommer til Molde (Risør har ikke offentliggjort laget ennå, men tvillingene har flagget på Facebook at de skal til Molde), har de vist svært god seiling. I Bodø  ble de nummer fire. 

Tønsberg og Risør kan begge komme blant de seks beste i Molde. Dessuten: Alle de seks lagene som til nå er nevnt, er kapable til å vinne.

UTROPSTEGN: Kanskje kommer hurtigruta og tuter og heier på Tønsberg Seilforening i Molde også?
UTROPSTEGN: Kanskje kommer hurtigruta og tuter og heier på Tønsberg Seilforening i Molde også?

Mange gode utfordrere

Men – selv om seks foreninger nå er nevnt som favoritter til å belaglegge de seks første plassene, er det slett ikke sikkert at det blir slik.

Larvik Seilforening stiller som alltid med et rutinert og solid lag som flere ganger har vist at de kan være med å kjempe helt i toppen.

DARK HORSE: Anette Melsom Myhre imponerte i mesternes mester ? og kan gjøre det igjen i Molde.
DARK HORSE: Anette Melsom Myhre imponerte i mesternes mester ? og kan gjøre det igjen i Molde.

KNS stilte ikke lag i Bodø, men kommer til Molde med Anette Melsom Myhre som skipper. Hun kom svært langt i mesternes mester i 2017, som også ble seilt i J/70, og hun har etter hvert opparbeidet seg mye rutine. Med seg har hun blant annet Laser-seileren Sigurd Tveit.

August Austefjord imponerte, i likhet med Anette Melsom Myhre, i mesternes mester i fjor, og leder an på Grimstad Seilforenings lag, der han blant annet har ringreven Lars Ingeberg med i mannskapet.

En gammel ringrev og en luring

En annen gammel og merittert ringrev er også med på Nesodden Seilforenings lag. Skipper Simen Hauland har fått med seg Bjørn Forslund og hans sønn Emil. Bjørn Forslunds rutine kan utgjøre den store forskjellen for laget fra Nesodden, som lett kan komme til å overraske.

Man skal heller ikke kimse av laget til Askøy Seilforening. Skipper Stian Soltvedt er en luring som kan se tilbake på mange gode regattaresultater – og han og Askøy-laget har vist at de behersker det hektiske seilsportsliga-formatet. 

Hvem som stiller for Bundefjorden Seilforening vites i skrivende stund ikke, men når man vet hvor mange gode seilere som seiler for foreningen til daglig i ulike klasser, er det slett ikke umulig at foreningen stiller med et lag som kan blande seg inn helt i toppen.

Utifra den lagoppstillingen som foreligger, vil det nok være lagene fra Arendals, Hurum og Trondhjems Seilforening som kanskje stiller – i alle fall på papiret – med de svakeste kortene når det gjelder å hevde seg i denne eliteserierunden.

Uvisst i 1. divisjon

Om det er åpent og uvisst i eliteserien, er det såvisst det samme i 1. divisjon.

Florø Seilforening med Frode Stavang som primus motor vant i Bodø og stiller, i likhet med Brevik Seilforening, med det samme laget som i Bodø. «Never change a winning team», heter det seg, og rutinen dette laget har fått, gjør dem også til favoritter – og kanskje til hakket klarere favoritter enn hva Brevik er i eliteserien.

Bodø Seilforening kom på 2. plass på hjemmebane sist, men må klare seg uten lagets nestor, Kai Linde, i Molde. Hans rolle overtas denne gangen av Tobias Juul Johnsen, som seilte på Bodø Seilforenings gjesteoppdtredende 2. lag i forrige runde. Hva det vil bety i praksis for lagets ytelse, er uvisst.

Lokale helter

Ålesunds Seilforening, som ble nummer tre i Bodø, stiller med tre av mannskapene fra forrige runde, og det vil ikke være helt overraskende om det blir sunnmøringene som vil yte seilerne fra Florø Seilforening størst motstand.

Men også seilerne fra naboforeningen, Molde, som seiler på hjemmebane og nok ønsker å vise seg frem, kan blande seg inn i toppen. Erfarne Thomas Hjertø har fått med seg et nytt mannskap denne gangen, men Molde stiller trolig med de beste de har for å gjøre en god figur på hjemmebane.

I Bodø ble de nummer fire.

Mange debutanter

Et fellestrekk ved 1. dvisjonslagene er at flere av dem består av seilere som ikke deltok i Bodø. Det er med andre ord mange uerfarne ligaseilere som får sin debut denne gangen. Også dette bidrar til å gjøre divisjonen både spennende og åpen. 

Molde Seilforening har fått lov til å stille med et ekstra lag i denne divisjonen. Det vil også bli debut for Ulstein Seilforening, som er blitt invitert til å delta. 

Fredrikstad Seilforening, som ikke var med i Bodø, har meddelt at de har trukket seg fra resten av årets ligasesong.

seilsportsligaens nettside kan du studere tabellene etter 1. runde. Der finner du også inngang til SAP Sailing Analytics hvor du kan følge seilasene meter for meter i Molde.

DEBUTANTER: NTNUI er et av flere lag som stiller med helt nye seilere i denne runden.
DEBUTANTER: NTNUI er et av flere lag som stiller med helt nye seilere i denne runden.

 

Powered by Labrador CMS