– Jeg gikk for det trygge og stolte på farten

Det sa verdensmester Tiril Bue til Seilas etter at seieren i Kroatia var et faktum.

Publisert

– Forholdene idag passet meg perfekt, sa Tiril Bue etter at VM tittelen var sikret. - Jeg visste at jeg hadde farten inne under de rådende forholdene, ca 7 m/sek, og det gjaldt bare å seile trygt uten å gjøre feil. Derfor holdt jeg meg unna fløyene. Den antatt hardeste konkurrenten, fjorårsmester Erika Reineke fra USA med 1. og 2. plass fra gårsdagens seilaser, lå på 4. plass foran dagens seilas og det var henne Tiril måtte passe på. Det gjorde hun til gangs, og med 6. plass mot amerikanerens 5. hadde hun mer enn nok å gå på sammenlagt.

– Men jeg må være ærlig å si at hadde den amerikanske jenta ikke blitt tatt i tjuvstart, var det hun som hadde stått øverst på seilerspallen, sier Tiril. Til det må vi bare si at det er en del av gamet, og at det er mange topplasseringer som er gått tapt på grunn av tjuvstarter. Tiril sier at hennes styrke i mesterskapet var at hun behersket både de lette og litt tøffere forholdene. Hun er vant til å seile i mye vind, men tror at hennes allroundegenskaper reddet henne.

Den nybakte verdesmesteren kan ikke få fullrost trenerduoen Peer Moberg og Jacob Haug som både har bistått mentalt og med kompetanse underveis. Tiril Bue er fremdeles bare 18 år og har et år igjen på videregående. Derfor blir det neppe noen satsing mot OL 2012, men hun er et talent som må tas vare på til OL i Rio i 2016.

Sammen med gullmedaljen fikk Tiril The ISAF Royal Netherlands Centennial Trophy, en vandrepremie som flere kjente kvinnelige jolleseilere har vunnet før henne. Camilla Pedersen vant premien i 1993, mens Siren Sundby vant den i 2000.

– Jeg har aldri sett en mer talentful Laser-seiler, sier KNS treneren Peer Moberg.– Hun er 1.80 høy og har en kropp som passer perfekt for jolleseiling. Samtidig er hun rolig og sterk og har en sterk vilje til å vinne, sier Moberg.

I tillegg til Tirils gull har det norske laget hatt en meget god lag innsats. Anders Klippenberg og Emil Mellbye ble nummer 5 i 29er-klassen, og var lenge med i kampen om medaljene. Hermann Tomasgaard ble nummer 9 i Laser radial gutter, mens Sigurd Kalvik ble 17. i RS:X.

- En så god laginnsats toppet med et gull er helt rått, sier Peer Moberg som sammen med Jacob Haug har vært trener under mesterskapet.

29er gutta reiser rett videre til Sveis for å seile EM, mens Hermann og Tiril skal videre til La Rochelle for ILCA Laser jr. VM.

Her er resultatene:

Laser Radial jenter:

1. NOR Tiril Bue 70.0

2. USA Erika Reineke 77.0

3. FRA Sandy Fauthoux 79.0

Laser radial gutter

1. FRA Maxime Mazard 119.0

2. SLO Ivan-Luka Zelko 125.0

3. ITA Giovanni Coccoluto 127.0

9. NOR Hermann Tomasgaard 159.0

29er

1. ESP Carlos Robles/Florian Trittel 37.0

2. USA Antoine Screve/Mac Agnese 55.0

3. NED Max Deckers/Annette Duetz 55.0

5. NOR Anders Kippenberg/Emil Mellbye 75.0

RS:X gutter

1. KOR Wonwoo Cho 31.0

2. ESP Mateo Sanz 42.0

3. FRA Louis Giard 46.0

17. NOR Sigurd Kalvik 188.0

For fullstendig resulatliste se her

Powered by Labrador CMS