FORMANN: Joachim Lyng-Olsen leder Ullern Seilforening.
FORMANN: Joachim Lyng-Olsen leder Ullern Seilforening.

Oppskriften for å lykkes

Joachim Lyng-Olsen leder Ullern Seilforening, og han vil gjerne dele sine erfaringer med å klare å samle et felt store seilbåter midt i uka.

Publisert

– 42 båter deltok i UllernCupen 2023, forteller Joachim Lyng-Olsen som er formann i klubben. Han seiler en Contrast 33 og deltar selv hver tirsdag før og etter sommeren med sin båt.

Enkelt og effektivt

– Det er flere grunner for at vi har lykkes. Det viktigste er at vårt tilbud er enkelt og effektivt. Vi seiler alltid på samme bane i Lysakerfjorden, og starter klokken 18.00. Vi har enkle seilingsbestemmelser, og forenklet reglement. Vi er et lavterskeltilbud som mange setter pris på, forteller formannen. Ullern Seilforening sammarbeider med Frognerkilen Seilforening om UllernCupen. De fleste av båtene som deltar er fra Frognerkilen eller Bestumkilen, men det kommer også gjester fra Bundefjorden og Bærum. Det seiles 16 tirsdager, åtte før sommeren, og åtte etter sommeren. Vinneren av serien er den som har seilt best i åtte av de 16 seilasene.

Billig er det også. Det koster 400 kroner, og da blir du også medlem av Ullern Seilforening. Det er 25 kroner per seilas.

 

TIRSDAGER: Drømmeforhold 6. juni sist sommer. UllernCupen starter i år i slutten av april.
BANE: UllernCupen seiles på Lysakerfjorden etter en fast bane. Er det lite vind, så blir det avkorting.

Enkelt men avansert

– Vi utnytter NorRating fullt ut, men målesystemet er ikke avansert nok for oss, så vi har utarbeidet enda ett tall. Hos oss kan du velge å seile med spinnaker eller ikke, og shorthanded eller med fullt mannskap. Dette kan du velge rett før start, forklarer Lyng-Olsen. Løsningen er populær, for om du en dag ikke får med deg mannskapet, så kan du seile shorthanded, uten spinnaker, om det er å foretrekke.

– NorRating har ikke noe tall for shorthanded uten spinnaker, så det har vi beregnet ut fra tallene som er tilgjenglig forklarer formannen. Måletallet blir også variert etter vindforholdene med lett, medium eller mye vind.

Manage2Sail kommer til kort

– Heller ikke Manage2Sail håndterer vår regatta. Systemet er ikke lagt opp til at måletallet skal variere i løpet av en serie, så vi har utviklet et eget Excel-ark som vi bruker, foreklarer Lyng-Olsen. Han mener at det at seilerne har den friheten av å kunne variere med mannskap og spinnaker er nøkkelen til suksessen. Excel-arket deler han gjerne med andre foreninger.

– I år skal vi faktisk bruke Manage2Sail for påmelding. Resultatene må vi laste opp som en PDF, forklarer Lyng-Olsen.

Stor og liten klasse

– Vi forsøker å arrangere så enkelt som mulig. Vi roterer på å være startbåt, og de som er startbåt før en gjennomsnittsplassering tellende i serien, forklarer Lyng-Olsen. Startbåten tar også video fra starten, som seilerne kan studere i ettertid.

Det seiles i stor og liten klasse, hvor de store båtene starter ti minutter senere. Klassene deles inn etter påmeldingen slik at det er like mange båter i hver klasse. Joachim Lyng-Olsens Contrast 33 er som regel blant de store i liten klasse.

– Du trenger ikke noe fancy båt med fancy seil for å delta i UllernCupen. Alle finner sammenlignbare båter å matche. Litt av gleden er å lære, erfarer formannen.

Ullern Seilforening merket et fall i antall deltagere før Covid-19, men da kom seilerne tilbake. Etter Covid har de klart å beholde interessen.