Trapez-jolle

Jolle-klassiker 50 år
Jolle-klassiker 50 år

Jolle-klassiker 50 år

For 50 år siden sjøsatte Paul Elvstrøm den første Trapez-jollen.

Publisert Sist oppdatert

En av jollehistoriens mer særegne båter er den danske Trapez-jollen, som også ble populær i Norge i på slutten av 1960-tallet og i begynnelsen av 1970-årene. Med fire OL-gull i Finnjolle på rad var Paul Elvstrøm tidenes jolleseiler på den tiden, og han hadde også vunnet VM i tomannsjollen 505.

KREVENDE JOLLE. Trapez-jollen var Elvstrøms formening av hvordan en moderne jolle skulle være, og det var en jolle som skulle kunne seiles av både en og to. Det svært lave fribordet er jollens særpreg, noe som gjør at mannskapet – både rormannen og mannskapet i trapes – henger svært nær vannflaten. Det gir fartsfølelse, men det gjør også jollen krevende å seile.

Trapez-jollen har et negativt spring, noe som sammen med det lave fribordet gjør baugen svært lav. Det gir en annen utfordring; jollen må seiles slik at baugen ikke borer seg inn i sjøene – både på lens og unnavind.

Ialt er det blitt bygd rundt 1000 Trapez-joller, og et antall av dem fant veien til Norge, der Trapez var den ledende tomannsjolle-klassen før 470 og Fireball overtok. Mestret man en Trapez, var det ensbetydende med at man også mestret jolleseiling på et høyt nivå.

PROFILERTE SEILERE. Klassen frembrakte mange gode jolleseilere i Norge, og på NM-listene fra 1969 til 1977 finner man navn som Tor og Fred Bakke fra Tønsberg, Jan Henrik og Knut Nordeide fra Ran, brødrene Monrad-Hansen fra KNS; Erik, Hans Peter og Jan, Ketil og Bente Johansen fra Halden, Erik G. Braathen og Terje Aschim fra KNS, Truls Amundsen og Dagfinn Klausen, Gunnar Grevstad fra Bergen og Martin Hellum og Pål Hærnes fra Drammen – for å nevne noen.

I Danmark er rekken av kjente seilere enda mer omfattende og profilene større, og listen inkluderer for eksempel brødrene Bojson-Møller, Jesper Bank, Paul Richard Høj Jensen, Jens Christensen og Lasse Hjortnæs – alle navn som har preget seilsporthistorien.

TIL ÆRE FOR ELVSTRØM. I Danmark arrangeres det fortsatt danske mesterskap i Trapez-jollen, og for å hedre Paul Elvstrøm og jollen hans, skal årets mesterskap foregå 29. og 30. august rett utenfor vinduet hans på Hellerup nord for København.