PÅ SEINEN: For første gang i OL-historien skulle det seiles i en jolleklasse, og seilasene ble utkjempet på Seinen rett utenfor Paris.
PÅ SEINEN: For første gang i OL-historien skulle det seiles i en jolleklasse, og seilasene ble utkjempet på Seinen rett utenfor Paris.

Elveløpet på Seinen

Da OL-programmet i 1924 for første gang inneholdt en jolleklasse, tok Norge sølv. Det skjedde på en elv og ikke helt uten videreverdigheter.

Publisert Sist oppdatert

Under OL i 1924, som var i Frankrike, inneholdt lekene for første gang en jolleklasse, og i 1924 var det også første gang hver nasjon kunne stille med kun én båt i hver klasse. Regattaene i OL i 1924 skulle seiles i tre klasser; 6-meter, 8-meter og den nye jollen – som var en fransk entypejolle tegnet spesielt til OL av Gaston Grenier i 1921.

Det var en båttype norske seilere ikke hadde noen kjennskap til, men i programmet for de olympiske regattaene var det tatt med en byggebeskrivelse av båten. Båten skulle være maksimalt fem meter lang og to meter bred. Det var en enmannsjolle som hadde fokk, storseil og spinnaker. Fokk og storseilet hadde tilsammen et seilareale på 20,17 kvadratmeter.

Jollen hadde gunter-rigg med gaffel og kjølen var en 6 mm tykk stålplate som veide 42 kilo. Det var med andre ord en krevende båt å seile med hele tre seil å holde styr på for en enslig seiler.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Digitalt abonnement - 49 kroner per måned, første måned gratis

Bestill her

Digitalt abonnement - 495 kroner per år

Bestill her

Total abonnement - 795 kroner per år

Bestill her

Powered by Labrador CMS