Volvo Tour of Vestfold

WOLFPACK: TP 52-en «Wolfpack» hadde med seg 36 jolleseilere fra Horten, Holmestrand og Åsgårdstrand på prøveseilas.
WOLFPACK: TP 52-en «Wolfpack» hadde med seg 36 jolleseilere fra Horten, Holmestrand og Åsgårdstrand på prøveseilas.

Vil vise at seiling er mangfoldig

– Seilerlivet er ikke slutt for ungdommer selv om de ikke kommer til OL!

Publisert Sist oppdatert

I går kveld bemannet 36 jolleseilere og ivrige foreldre fra Horten, Holmestrand og Åsgårdstrand TP 52-en «Wolfpack» og la ut på seiltur. Det var flott vær, solskinn og 13–14 knops vind.

– Det ble en flott opplevelse for dem som var om bord, forteller skipper om bord, Thomas Nilsson.

Vestfold rundt

Treffet om bord var det første av fire som går under navnet Volvo Tour of Vestfold. Det er et samarbeid mellom bilfirmaet Bil-Service og seilprosjektet «Wolfpack». I dag skal båten ut med jolleseilere fra Tønsberg, og så venter Sandefjord og Larvik de neste dagene.

– Seilerne fikk være med å styre, baute, trimme seil og trekke takler; kort sagt; de fikk være med og seile båten. De fikk hjelp av 49er-seiler Helene Næss, som instruerte og fortalte. Det var også et knippe foreldre med, og de var like ivrige, sier Nilsson.

[Artikkelen fortsetter under bildet]

INSTRUERTE: 49er-seiler Helene Næss var med ut og instruerte de unge seilerne.
INSTRUERTE: 49er-seiler Helene Næss var med ut og instruerte de unge seilerne.

Mange tror det er slutt

Han forteller at poenget med Volvo Tour of Vestfold er å vise at seiling har mer å by på enn bare jolleseiling og den strake jolleveien mot en OL-satsing.

– Det er altfor mange unge seilere som tror de er ferdige som seilere når de skjønner at de ikke vil komme til OL, og i stedet for å fortsette å seile, begynner de med noe annet. Men seiling er jo så mye mer enn jolleseiling og OL. Du har storbåt-seiling, brettseiling, kiting og turseiling – for eksempel. Det er så mye å velge i. Vi vil vise dem hva storbåt-seiling er.

[Artikkelen fortsetter under bildet]

FEIL VEI: Thomas Nilsson fortalte om storbåtseiling og synes rekrutteringen til seilsporten i Norge er på et feil og for smalt spor.
FEIL VEI: Thomas Nilsson fortalte om storbåtseiling og synes rekrutteringen til seilsporten i Norge er på et feil og for smalt spor.

Smal rekruttering

Thomas Nilsson er selv jollepappa og har fulgt jollemiljøet tett de siste årene.

– Jeg synes rekrutteringen er så smal. Alle seilforeningene satser nesten utelukkende på å få inn nye Optimist-seilere i alderen 7–10 år. Det er rekrutteringsarbeidet deres. Eldre seilere kommer sjelden til foreningene og begynner å seile. Og jeg skjønner godt at det ikke er noen stas å komme som 13-åring og begynne å seile Optimist. De må tilbys noe annet. Seilsporten burde vært mye flinkere til å plukke opp alle dem som faller ut av andre idretter som 13–14-åringer, mener han.

Slutter før de har begynt

Han synes også det er veldig synd å se alle 17–18-åringene som faller av lasset som seilere.

– Fordi de ikke når toppen innen jolleseiling, tror de at seilkarrieren deres er over. Men så har den jo i realiteten bare nettopp begynt. Det er jo det som er det fine med seiling; at den har så mye å by på og at du kan holde på hele livet. Jeg tror imidlertid denne ensidige satsingen på jolleseiling som foregår i seilforeningene og som Norges Seilforbund har satt de største ressursene sine inn på å utivikle, får de unge seilerne til å tro noe annet.

– Men det er jo slett ikke slik, sier Nilsson, som kunne konstatere at de 36 unge jolleseilerne han hadde med ut i går kveld, hadde det veldig moro.

I kveld står Tønsberg for tur, og der blir også OL-seiler Anders Pedersen med ut. Volvo Tour of Vestfold er et prosjekt også Norges Seilforbund er med på, og det er derfor landslagsseilerne stiller opp.

– Norges Seilforbund er absolutt også med på å stake ut en ny kurs, sier Thomas Nilsson.