Foiling for de unge

Waszp kan nå utstyres med en mindre rigg og bli et alternativ for optimistjolla.

Publisert Sist oppdatert

Den australske produsenten av Waszp har utviklet to rigger for å nå yngre seilere. Standard Waszp har et seil på 8,2 kvm. Waszp X, versjonen for yngre, har 5,8 og 6,9 kvm.

Den minste riggen på 5,8 kvm, passer den avanserte jolla barn ned i 11 års alderen, og vekt på 30 kilo, mens riggen på 6,9 kvm passer seilere mellom 45 og 65 kilo. De to nye riggene er bygget i lette materialer, slik at jolla blir lett å rigge, og får god stabilitet under seil.

Økt stabilitet

Waszp er en svært smal jolle, og seilerne sitter på vinger som fungerer som jolllas cockpit. Produsenten har utviklet nye slike vinger for Waszp X. Den nye løsningen med bøyd ramme, skal gjøre det enklere å komme opp i jolla etter en kullseiling, og gi økt stabilitet.

Waszp X har blitt testet av optimist-seilere i Australia. Aidan Simmons er 13 år, og gjeldene australsk mester i Optimist. Han klarte å jibbe flygende andre gang han seilte Waszp.

WASZP X: Med de to nye riggene er det mulig å vokse med Waszp.
WASZP X: Med de to nye riggene er det mulig å vokse med Waszp.
STABILITET: Nye vinger fra skroget skal gjøre jolla snillere for de unge.
STABILITET: Nye vinger fra skroget skal gjøre jolla snillere for de unge.

Utvider Waszp-verden

Med de nye riggene kan unge vokse med Waszp opp til seniornivå. Waszp X blir en del av Waszp-regattaene, og vil bli en engen klasse i 2022 med internasjonalt mesterskap på Gardasjøen.

Seileren kan også delta i standard Waszp-klasse med den mindre riggen. Det vil gjøre overgangen oppover enklere.

En ny Waszp X vil koste rett under 100 000 kroner levert fra Australia. Det er også mulig å kjøpe Waszp X-kit, utstyrt for å konvertere en standard Waszp til Waszp X. En slik pakke koster ca 15 500 kroner.

Stor interesse i Norge

Waszp har lykkes godt i Norge, og 10 seilere deltok denne helgen Euro Games 2021. Anders Hylen Klippenberg ble best av de norske på en 9. plass. Nora Doksrø gjorde det også meget sterkt og ble 17. i et felt hvor menn og kvinner seiler sammen. Du finner resulatetene her. Du finner resultatlisten her.

11 ÅR: Callum Simmons veier bare 30 kilo, men takler Waszp X bra.
11 ÅR: Callum Simmons veier bare 30 kilo, men takler Waszp X bra.