2017 Youth Sailing World Championships i Sanya, Kina

4. PLASS: Jakob Ruud stod for det beste enkeltresultatet under junior-VM med en 4. plass i en av deagens tre seilaser.

– En litt tung dag i dag

– Dagen i dag ble litt tung, sier Jan Steven Johannessen i Norges Seilforund om de norske seilernes tredje dag i junior-VM.

Publisert Sist oppdatert

Motbøren begynte egentlig før det startet i dag, for etter gårsdagens seilaser ble det lagt inn protest på det norske gutte-laget i 29er. Mathias Berthet og Alexander Franks-Penty hadde med sin lo-posisjon i starten ligget for nær sine australske konkurrenter i le, og da australierne strakk seg ut i trapesen, berørte de den norske båten i lo – som hadde vikeplikt.

– Normalt er dette noe man ser gjennom fingrene med i en start i klasser som dette; det er tett og hektisk i slike starter, men den australske coachen fortalte meg at de australske seilerne hadde fått i oppgave å protestere om det var grunnlag for det, fordi det å komme i protestforhandlinger, skulle være en del av erfaringen de skulle ta med seg hjem fra dette VM-et. Bare synd at denne oppgaven skulle gå ut over oss, sier Jan Steven Johannessen, som leder de norske seilerne i junior-VM i Sanya i Kina.

Ute av pallen

Disken gjorde at 20. plassen Mathias Berthet og Alexander Franks-Penty hadde i gårsdagens siste seilas ble tellende, og med plasseringene 10-6-4 i dagens seilaser er de nå på 4. plass sammenlagt.

Les også: Fortsatt i têt, men det drar seg til

Også det norske jente-laget er også blitt skjøvet ut av pallen. Dagens seilaser har sendt Emilie Dahl Andersen og Maren Edland ned til 5. plass sammenlagt. Men det er jevnt. Kun ett beskjedent poeng skiller dem fra bronseplassen. Plasseringene 12, 15 og 18 er betegnende for karakteristikken «en tung dag».

[Artikkelen fortsetter under bildet]

LITT TUNGT: Maren Edlland (i trapes) og Emilie Dahl Andersen hadde en litt tung dag på jobben i dag.

Utfordrende forhold

– 29er-banen ligger ganske tett på land og det er høye fjell rett til lo for oss, noe som gjør det umulig å forutsi hvor vinden slår ned, hvor det blir vindhull og hvor og hvordan vinden forflytter seg. At det er ujevne forhold er noe også resultatlisten forteller om, for det er stor variasjon i plasseringene til de enkelte lagene. Men jeg synes de norske seilerne takler dette veldig bra, sier Johannessen.

Dagens seilaser foregikk under litt friskere forhold enn de to foregående VM-dagene. Mot slutten av dagen blåste det 10–12 knop.

Litt frustrerte

– Laser Radial-seilerne, Uffe Tomasgaard og Martine Thuen, er litt frustrerte og finner ikke helt ut av forholdene. Det er veldig varmt her og lite trykk i vinden, så det er ikke helt som hjemme. Å starte godt er viktig. Det er lett å ligge foran å lede, men det er tilsvarende tungt å komme bakpå. Må du tar et par slag ekstra for å finne et fritt spor å seile i, har du allerede tapt mye, kommenterer den norske lederen.

Martine ligger på 30. plass, mens Uffe er nummer 26 i sin klasse.

Brettseilerne Jakob Ruud og Helle Oppedal fortsetter sin jevnt gode seiling. Jakob har beholdt sin 11. plass fra i går etter dagens seilaser, mens Helle har falt en plass ned – til 12. plass.

[Artikkelen fortsetter under bildet]

MIDT I: Helle Oppedal seiler stødig midt i feltet.

Jublet

– Nacra 15-seilerne hadde vi ingen forventninger til. De hadde kun vært i båten syv-åtte ganger før de dro til VM og visste ingenting om klassen på forhånd, men de har hatt en bratt og hyggelig læringskurve, og Henrik (Schrader Bordal) og Celia (Valeur Børresen) kunne slippe jubelen løs i dag da de hadde to bak seg i siste seilas. De har lært mye, og Nacra-folket her er veldig flinke til å hjelpe til og gi dem tips og råd, sier Johannessen, som har med seg Geir Dahl Andersen som medtrener.

– Vi forsøker å gjøre det slik at vi til alle de større juniorarrangementene har med en trener fra KNS og en klubbtrener fra en forening, forteller Jan Steven Johannessen, som i Norges Seilforbund har tittel av å være «talentutvikler».

[Artikkelen fortsetter under bildet]

FREMGANG: Nacra 15-seilerne Henrik Schrader Bordal og Celia Valeur Børresen jubler over fremgang.

Alle i én båt

Han forteller at under junior-VM er alle lands trenere blitt plassert i en og samme båt.

– Det er utrolig inspirerende å kunne snakke seiling med så mange flinke folk.

Jan Steven Johannessen gir også skryt til de kinesiske arrangørene, som han forteller varter opp med et fantastisk arrangement hvor det ikke blir spart på noe:

– Dette er en stor opplevelse for alle de norske seilerne og noe de kommer til å huske. De er dessuten en utrolig flott gjeng å ha med seg på tur. Det er en veldig god stemning i laget, og seilerne evner å legge ting bak seg å stå på videre.

Mesterskapet fortsetter torsdag 14. desember med fullt program i alle klasser og avsluttes fredag med én seilas i hver klasse. Det er dog ikke snakk om noe medalrace for de 10 beste, men en ordinær seilas der alle får delta.

Det er ikke ventet noen endring i vindforholdene, hvilket betyr østlig vind rundt 8–10 knop.

Norge på 16. plass

I den pågående nasjonskonkurransen ligger Norge på 16. plass etter tre dagers seiling. Italia leder foran Israel og USA. Med sin 16. plass er Norge fortsatt beste nordiske nasjon. Finland er nr. 24, Danmark 25 og Sverige 27. 60 nasjoner deltar.