2017 Youth Sailing World Championships i Sanya, Kina

I GULLKAMPEN: En god seilas 15. desember kan gjøre Mathias Berthet og Alexander Franks-Penty til junior-verdensmestre.
I GULLKAMPEN: En god seilas 15. desember kan gjøre Mathias Berthet og Alexander Franks-Penty til junior-verdensmestre.

I kamp om VM-gullet

Fredag 15. desember kan Norge få to nye verdensmestre i seiling. Mathias Berthet og Alexander Franks-Penty er med i kampen om gullet i junior-VM i 29er.

Publisert Sist oppdatert

Etter dagens seilaser i Sanya i Kina ligger de to norske seilerne kun ett fattig poeng bak Théo Revil og Gautier Guevel fra Frankrike som leder. Med fjerde, femte og seier i dagens tre seilaser seilte de seg solid inn på seierspallen igjen, etter at en disk og en middelmådig dag i går satte dem utenfor.

Nå er de med i gullkampen for fullt. Det slovenske laget med Rok Verderber og Klemen Semelbauer ligger seks poeng bak nordmennene på tredjeplass, mens det er hele 16 poeng ned til fjerdeplassen. Det betyr at en plass på pallen er så godt som sikret; Mathias og Alexander skal mislyktes ordentlig om den skal glippe.

Selv om seilerne nå har gjennomført hele 12 seilaser og den 13. og avgjørende skal seiles i morgen, har de kun anledning til å stryke dårligste resultat.

Jevnt blant jentene

Innledningsvis i mesterskapet så det også ut til at Emile Dahl Andersen og Maren Edland kunne være potensielle pallklatrere. Sjansen har de fortsatt, men med en 8. plass før siste seilas kan den synes å være langt unna i øyeblikket. Uoppnåelig er den dog ikke, for det er svært jevnt.

Kun fem poeng er det opp til fjerdeplass, mens det nederste trinnet på pallen er åtte poeng unna.

I dagens seilaser klarte de norske jentene 9., 4. og 12. plass, mens to tredjeplasser er deres beste enkeltresultater så langt. Klarer de å overgå dette i morgen, kan det gi plasseringsmessig store utslag.

Jevnheten selv

De to 29er-lagene har vært de norske enerne under VM-seilasene i Sanya i Kina. Bak dem seiler brettseilerne Jakob Ruud og Helle Oppedal jevnt. Gjennom hele mesterskapet har de ligget stabilt på henholdsvis 11. og 12. plass sammenlagt. Og der ser det også ut til at de vil ende, for det er store poengsprang både foran og bak begge de norske seilerne, og lite vil skje nesten uansett hva de presterer i morgendagens seilaser.

For Uffe Tomasgaard i Laser Radial-klassen kan en god plassering bringe ham noen plasser opp fra 25. plassen han nå innehar. Han kan også rykke nedover listen, men i praksis kun en plass.

For Martine Thuen i jenteklassen – hun ligger på 27. plass – er situasjonen noenlunde den samme, skjønt poenggapet til seileren hun har foran seg, er større en til seileren hun har bak.

Fremgang

Henrik Schrader Bordal og Celia Valeur Børresen gleder seg mest av alt over alt hva de har lært i den for dem splitter nye Nacra 15-klassen. De ligger 30 poeng bak nest siste lag, men i dag fikk de sitt hittil beste resultat ved at de hadde fire båter bak seg.

De setter et kryss i taket for hvert lag de klarer å slå i enkeltseilasene, og resultatlisten forteller at de har fremgang.

I nasjonskonkurransen er Norge nå nummer 15.

Komplette resultater.