Arlo overvåkingskamera på seilbåt

Denne testen er svært aktuell for båteiere

Et overvåkingskamera med innebygd batteri gir mulighet for tilkobling uten å trekke strømkabler. Det kan vise om båten ligger godt fortøyd eller om det er ubudne gjester på båten. Tek.no har testet fire kameraer som alle er aktuelle for båteiere.

Publisert

Flere av produsentene av båtelektronikk tilbyr kameraer. De skal være tilpasset bruk i et marimt miljø med salt og bevegelse. Alle kameraene krever strømtilkobling, og prisene er høye. Et enklere alternativ kan være å velge et vanlig overvåkingskamera med innebygd batteri. 

Godt fortøyd og hvor mye snø?

Et overvåkingskamera kan vise om båten ligger godt fortøyd i vinterstormen og gjøre at du slipper å reise ned til brygga for å se. Et kamera kan også varsle hvis det er ubudne gjester på båten. Et overvåkingskamera med innebygd batteri kan flyttes avhengig av hva du ønsker å overvåke. Det er også enkelt å utvide med flere kameraer om nødvendig. 

Elkjøp hadde egen avdeling med ulike overvåkingskameraer. Kun enkelte har innebygd batteri.

Arlo testet på seilbåt

SEILmagasinet har selv testet en Arlo-modell over to sesonger. Kamerat varer i flere uker på det innebygde batteriet. Kameraet er montert i baugen med oversikt over dekk. Det varsler når personer tråkker ombord i båten. Kameraet har mest blitt brukt til å se at båten ligger godt fortøyd i dårlig vær og hvor mye snø som har kommet på båten. Det innebygde lyset er svært nyttig for å kunne brukes i mørke. 

Arlo overvåkingskamera på seilbåt

Kameraet skal via såkalt kunstig intelligens klare å skille mellom dyr, kjøretøy, pakker og mennesker. Det er dessverre ikke smartere enn at det har i enkelte tilfeller varslet en løs stropp som “dyr”. Ved et tilfelle varslet den om “bevegelse” som viste seg å være en av de lange aluminumsstengene som avstiver lazybagen var på vei å løsne fra bagen. Det ville i tilfelle ha falt i sjøen. Vi hadde ikke selv mulighet til å reise i båten, men fikk tak i en båtnabo som reddet stangen fra å falle i sjøen. 

Funksjoner nyttig for båteiere

Tek.no har testet noen funksjoner som er svært aktuelle for båtfolk. Dette er nattsyn og søkelys. Den har også testet sirene og alarm, noe som gjør at kameraet kan sikre mot innbrudd. Det er viktig at kamera har aktivitetssoner slik at det kun varsler når det er aktivitet på egen båt, og ikke hver gang det er aktivitet i nærheten. Da kan det bli mange unødvendige varsler. Alle de testede kameraene forutsetter mulighet for å tilkobling til internett. 

Testen av kamera kan leses her: https://www.tek.no/test/i/nQ0eqL/beste-overvaakningskamera-2023