Kubein og sag for å komme til råttent kjernemateriale
Kubein og sag for å komme til råttent kjernemateriale

Utbedring av brodekket på katamaran

Katamaranen sprakk opp underveis på havseilas. Nå har utbedringsarbeidet startet med enkle midler og mens katamaranen ligger i sjøen.

Publisert

Under seilas fra Maldivene til Seychellene oppdaget det kanadiske paret Ben og Ashley unormalt store bevegelser og sprekker i katamaranen de seilte. De var flere dager fra nærmeste land, og med to små barn ombord. Familien seiler en Lagoon 410 fra 2005.

Råttent kjernemateriale

Lagoon 410 er laget med kjerne av balsa eller skum mellom glassfiberlag som er vakuuminfusjonsstøpt. Skum er brukt under vannlinjen og balsa over vannlinjen. Ved inspeksjon på undersiden av brodekke med fuktighetsmåler ble det avdekket betydelig fuktighet som skyldtes råtten balsa. Utbedringsarbeidet utføres mens båten ligger på sjøen og med enkle midler.

Det sier seg selv at om man har balsasandwich i båten, må man være pinlig nøyaktig i utforming av detaljer når båten bygges samt ved vedlikehold. Et dårlig tettet skruehull, og vi er i gang.

Petter Mowinckel

Råtten balsa under lag med inventar og glassfiberlag.
Råtten balsa under lag med inventar og glassfiberlag.
Råtten balsa byttes ut med skummateriale
Råtten balsa byttes ut med skummateriale

Seilmagasinet har vært i kontakt med Petter Mowinckel som er skipsingeniør og har lang erfaring fra design og oppgradering av båter. Mowinckel har sett gjennom filmen i forhold til oppgraderingsarbeidet som utføres. Mowinckel mener arbeidet er startet på rett måte med å bytte ut den råtne balsaen med et kjernemateriale som ikke råtner. Mowinckel uttaler at kreftene fra riggen i en katamaran er store. I tillegg må en katamaran dimensjoneres for store torsjonskrefter. Dette er krefter som forklares med at det er en bølgetopp ved den ene baugen, og bølgedal ved den andre, og kanskje motsatt akter. Katamaranen vil dermed vri seg, og disse kreftene er kjent som torsjonskrefter. I tillegg til de to skrogene, er skottet som masten står på, og bjelken som forbinder skrogene akter, viktige for å holde båten sammen sideveis og langskips. For å ta opp torsjonskreftene er brodekket svært sentralt.

Om du mottar ditt Seilmagasin i posten kan du lett rulle det sammen fordi sidene beveger seg i forhold til hverandre, men limer du sammen sidene blir saken en helt annen.

Balsa ansees av mange som det beste kjernematerialet, men det forutsetter at det holdes tørt. Våt balsa råtner, dermed delaminerer sandwichen og panelet mister sin stivhet.

Det holder derfor ikke bare å utbedre det som er råttent, men de må også finne hvor vannet kommer inn for å unngå videre forråtnelse hvis ikke all balsa fjernes. Dette er også planen til det kanadiske paret. Arbeidet med å bytte all balsaen planlegger de å utføre i Sør-Afrika, men for å komme ditt må de utføre en reparasjon som holder seilingen fra Seychellene. Strekket fra Seychellene til Sør-Afrika er kjent for å kunne være rufsete.

Seilmagasinet har vært i kontakt med det kanadiske paret som setter stor pris på all støtten de har fått i forbindelse med problemene.

Petter Mowinckel

Petter Mowinckel er skipsingeniør fra NTH og utviklet i sin tid en regattabåt som masteroppgave. Han har lang fartstid i DNV, og har nå som pensjonist startet tjenesten «Altomseilbåt.no» hvor han gir råd og tilbyr coaching-tjenester til folk som har tekniske spørsmål om seilbåter.

Mowinckel har vært på langtur, seilt regatta på internasjonalt nivå, og seiler nå en 40-fots katamaran som han har kraftig modifisert, tilpasset sitt bruk.

.