Test fra arkivet: King 40

Kongen av havet
King 40 er en superracer for familier som liker regattaseiling. Vi har seilt båten som koster over tre millioner.
For 14 år siden var regattaseiling stort. King 40 kom inn som et sprekere og dyrere alternativ. Vi syns 3 millioner var mye. I dag ville en slik båt koste over 8 millioner. King 40 fikk etter hvert navnet Summit 40, og båten ble solgte over hele verden. Båten ble utviklet for IRC, men har vist seg bra under ORCi også.
Til Norge kom bare «Magic», en båt med som kan beskrives som en mini Landmark 43. Testen ble publisert i Seilas 7-2009 over to sider.
Etter å ha dominert IRCklassen i alle de tre viktigste regattaene i Florida tidligere i år, ble den amerikanske seileren Dan Woolery nominert sammen med Aksel Magdahl til «Månedens seiler» av Seahorse Magazine. Båten han seiler er Summit King 40 «Soozal», også kåret til «Årets Seilbåt» for 2009 uansett klasse av det amerikanske bladet Sailing World.
Kjente aktører bak
Bak den nye klassen, som det til nå er bygget 11 båter av, står velkjente Barry Carroll fra tidligere Carroll Marine og partneren hans George Carabetta. Sammen startet de Summit Yachts og det første prosjektet deres var 40 foteren fra Mark Mills tegnebord, bygget hos argentinske King Marine. Båten som innbyr til regattaseiling på høyt nivå skal også fungere som turbåt med familien, men det skal etter vår mening være en svært regattainteressert familie som velger King 40 til sommerens seiltur.

Nisje for 40 fotere
Carroll og Carabetta mente det fantes en nisje i regattamarkedet for en ny 40 foter og valgte King Marine til å bygge båten. Selskapet med verft både i Argentina og Spania har erfaring i å bygge regattabåter av høy kvalitet og har lett etter samarbeidspartnere for en serieprodusert båt. Gitt Carrolls erfaring som bygger av suksessbåten Farr 40 skulle man tro at partnerskapet Summit Yachts og King Marine passer som hånd i hanske i dette prosjektet. Noen ny Farr 40 er denne båten imidlertid ikke. Den er ikke underlagt strenge klasseregler som Farr 40, og anvendelsesområdet er forskjellig. Ikke bare har båten et gjennomført interiør med tre doble køyer, ståhøyde på 2.08 og solid bysse
med kjøleboks, varmt vann og dobbel vask som standard. Den er primært tenkt til respittseiling, også på havet.

Inspirert av Landmark
Den første King 40 er allerede i Norge. Hadelendingen Aasmund Drolsum var tydelig inspirert av Landmark 43, men ønsket seg en mindre båt, og da Claus Landmark også er norsk importør av Summitbåtene, var veien kort for Drolsum som tidligere hadde seilt aktivt med sin X-332.
Drolsums båt «Magic» har byggenummer seks og er den første som er innført til Norden så vel som Nord-Europa. Denne er en unik og spennende seilbåt som så langt har klart å seile opp til forventningene i regattaer. Den første var på vannet i mai 2008, vant en større regatta i England for så å bli tatt på land og modifisert slik at de neste byggenummere er betydelig forbedret i forhold til prototypen. «Magic» utstyres med det beste av B&G elektronikk og regattaseil fra Elvstrøm Sails.
Høy målsetting
Målsettingen første sesongen er å hevde seg blant topp tre i alle regattaer båten stiller opp i både i Norge og Sverige. Laget satser i første omgang med et treårs perspektiv. Da er målsettingen å etablere seg i toppen av norsk og nordisk storbåtseiling. Treningen foran første sesong startet ved påsketider med utgangspunkt i Son. Via seilleverandøren Elvstrøm Sails har laget fått ekspertise og coaching fra ressurspersoner med god kjennskap til båttypen fra England og Danmark. Elvstrøms Eivind Bøymø-Malm er båtens erfarne og dyktige sailing master.
Regattatest
Seilas var med i besetningen på årets HH-Skagen Race og fikk god anledning til å trimme seil og stå til rors både på skarp slør i frisk vind og under løyende kryss. Med to ratt er båten en drøm å styre. Rormannen kommer godt ut både til lo og le og har perfekt utsyn både mot forseilene og ut av båten.
Responsen selv med to ratt er kontant og med kort kjøl og relativt stor rorflate har rormannen god kontroll og båten gir respons på det minste rorutslag. Vinduet for target speed er relativt smalt og det krever full konsentrasjon både med styring og seiltrim for å oppnå tiltenkt fart. Båten peker uvanlig høyt, 32.3 grader i 16 knops vind. Da skal båten gjøre 7.34 knop. Vi opplevde å seile nesten i samme hastighet som vinden, 5.8 knop i seks knops vind på flatt vann. Det er ganske imponerende. Storseiltrimmeren har god tilgang til skjøte, løygang og akterstag, men med den relativt stive karbonmasten er løygang og skjøte de viktigste trimfaktorene. Båten er sensitiv til mannskapsvekt og trenger all vekt i lo allerede i 8 knops vind. Er det helt lett skal båten trimmes mot le med vekten fremme i båten. Den asymmetriske spinnakeren føres fra mastetoppen og tåler vind fra vel forenom tvers, men med stort seilareal er båten utsatt og kan miste styringen fra 16-18 knops vind og oppover. Da er det særlig viktig å slippe kraften ut av storseilet.
Bra plassering av utstyr
Som man må forvente av en båt med denne stamtavlen er plasseringen av utstyr gjennomført bra. Ikke alle beslag er riktig dimensjonert og for norske hardværsforhold har enkelte deler vist seg å være i spinkleste laget. Innfestningen av skinnen til genuaskinnen holdt ikke mål og har måttet forsterkes. Litt småplukk har det i følge Drolsum vært her og der, men med en proff importør og produsent har det vært lite krangling om kompensasjon for påviste feil.


Spartansk under dekk
King 40
LOA | 12,11 m |
Skroglengde | 10,60 m |
Bredde | 3,70 m |
Mastehøyde | 16,96 m |
Kjøldybde | 2,51 m |
Vekt | 7100 kg |
LYStall | 1,45 |
Pris | 3 millioner |
La det være sagt at vi fikk liten anledning til å ble kjent med båten under dekk. Til HH-Skagen Race var båten i regattamodus. Salongbordet var fjernet og seteryggene slått ut til sjøkøyer. Rørkøyer i akterlugar gjør at fire seilere til enhver tid kan hvile under dekk. For at to personer skal trives i hovedkøya akter skal man være mer enn gode venner. Med en person i rørkøya og en i hovedkøya er i hvert fall sovekomforten ivaretatt. Stueplassen er derimot minimal og det beste er derfor å sove i hovedkøya og stue bagger etc. i rørkøya. Heller ikke i salongen er det mye plass til løsøre, men bagger kan stues under sidebenkene.
Kartbordet er akkurat slik det skal være, en pult til laptop. Med plass for display og hyller i borde. Byssa er det som best forsvarer båtens status som cruiser/ racer. Den består av komfyr med to plater og stekeovn, trykkvann med 20 liters varmtvannsbereder, 200 liter vanntank og en bra kjøleboks med drenering, tre skuffer samt stueplass til kjeler og søppelboks.
Toalett med flushventiler
Under kappseilas kan alle ventiler for inn og uttak av vann stenges ved et enkelt håndgrep.
Dermed blir gjennomføringene flush med skrogsiden, men med det til følge at toalett og vasker ikke kan benyttes
I forpiggen er plassen bra for to sovende personer. (ikke køyer!) Forpiggen har også et relativt rommelig klesskap. Stueplassen er ellers minimal.
Over tre millioner
King 40 koster 350.000 US dollar. Det blir ganske nøyaktig to millioner med dollarkurs på 5,70. Med frakt og moms blir prisen nesten 2,7 millioner. Med seil tipper prisen tre millioner. Seilgarderoben til «Magic» består av storseil, fokk 1, 2 og 3, samt jibtop og stagseil og tre spinnakere, til sammen ni seil. Det har ifølge Drolsum en prislapp på ca NOK 400.000. I tillegg kommer et brukt storseil og fokk til transportetappene.
King 40 er en spennende og svært rask regattabåt med turkapasitet kun for spesielt interesserte. Et alternativ er X-41 som også har blitt en entypeklasse med mange like båter på Østlandet. En First 40 er enklere og koster nesten en million kroner mindre.
