Klart for verdenscup

I dag starter årets nest viktigste regatta for norske OL-håp.

Publisert

HOVEDBILDE: Søndag ble de siste forberedelsene før verdenscupen foretatt. [Foto: Studio Martinez]

Norge stiller med et stort og bredt lag under verdenscup-regattaen Trofeo Princesa Sofia på Mallorca. Regattaen innledes i dag, og Norge er representert i ni klasser.

– Det er kun på Mallorca vi stiller med et så stort lag i år, har landslagssjef Jan Steven Johannessen tidligere sagt til Seilas. Regattaen blir dermed den nest viktigste for norske OL-håp i år. Den viktigste blir ISAF-VM i Santander til høsten der de første OL-plassene skal tildeles.

Vil delta i medaljekampen

Bjørnar Eikstad fra Tønsberg er kanskje den av de norske seilerne som har aller størst sjanser til å hevde seg på Mallorca. Han har 15 konkurrenter i 2.4 mR-klassen, og ambisjonen hans er å være med i medaljekampen i klassen.

– Jeg har hatt en god oppladning med en bra treningsperiode i forkant av verdenscupen, sier han.

– Selv om resultatmålet er medalje, jobber jeg med konkrete prestasjonsmål. Det å heve startene til et mer stabilt nivå og oftere ha gode muligheter til å kunne gjøre egne valg etter start, er en helt klart prioritert oppgave. Startene begynner å bli stabile i felt med 5–6 båter. Nå er oppgaven å gjenskape den samme rytmen med alle konkurrentene på samme linje. Farten og taktikk/strategi har vært bra i en lengre periode, og jeg føler at ved stabilt gode starter bør jeg ha kapasitet til å kjempe om toppen av pallen.

Bjørnar Erikstad er også fornøyd med båtfarten etter å ha testet mot flere før regattaen.

– Samarbeidet med Espen Aker bærer gode frukter, jeg tror at vi sammen har funnet en god kombinasjon. Vi har noen ideer til videre utvikling, men vil ikke endre for mye før VM i august, sier han.

Interessante debutanter

Det er flere interessante norske starter på Mallorca. Nicholas Fadler Martinsen og Martine Steller Mortensen stiller for første gang i katamaran-klassen Nacra 17, og Anders Hylen Klippenberg og Ludvig Lilleby Johansson utgjør et nytt, spennende lag som gjør sitt til at Norge atter er representert i 49er-klassen.

I den rekordstore Laser Standard-klassen på 144 deltagere skal ikke bare de norske seile godt for å hevde seg. Det blir også interessant å se hvordan styrkeforholdet er mellom de norske seilerne etter vinterens ulike treningsopplegg.

Ialt deltar det 1130 seilere far 55 nasjoner på Mallorca.

Det norske laget er dette:

49er:

Anders Hylen Klippenberg/Ludvig Lilleby Johansson

49er FX:

Helene Næss/Marie Rønningen

Ragna Agerup/Maia Agerup

Finnjolle:

Anders Pedersen

Laser Standard:

Hermann Tomasgaard

Mathias Mollatt

Henrik Begby

Kristian Ruth

Laser Radial:

Marthe Enger Eide

Tiril Bue

Nacra 17:

Nicholas Fadler Martinsen/Martine Steller Mortensen

RS:X herrer:

Sebastian Wang-Hansen

RS:X damer:

Maria Mollestad

2.4 m R:

Bjørnar Erikstad

Verdenscup på hell

Regattaen på Mallorca er den fjerde av ialt fem verdenscup-regattaer. Det begynte i Qingdao i Kina i oktober 2013, fortsatte i Melbourne i Australia, Miami i USA og verdenscupen avsluttes i Hyeres i Frankrike rett etter påske.

Etter årets verdenscup har ISAF fremskredne planer om å forandre verdenscupen til å bli en langt mer elitepregete serie der kun de 25 beste i verden får delta. Mer om dette kan du lese om i nyeste utgave av Seilas (Seilas 2/2014) som er i handelen nå.