NM i KNARR

PALLEN: Lars Jårvik, Anne Bøthun og Tore Drønen kunne klatre helt til topps på pallen i årets Knarr-NM. Til venstre har de Johan G. Hvides lag og til høyre Carl-Fredrik Joys og hans lag. Helt til venstre er banesjef Gunnar Grevstad. Torill Dahl ...

Norgesmestrene overrasket seg selv

– Det var uventet, men vi hadde veldig gode starter, sier Lars Jårvik, som sammen med kona Anne Bøthun og Tore Drønen fra Bergens Seilforening vant sitt første NM-gull i Knarr.

Publisert Sist oppdatert

Fra før av hadde Lars Jårvik og Anne Bøthun en sølvmedalje i klassen fra 2012. Ut over det var NM-medalje-kontoen deres tom. For Tore Drønen var gullet i år hans første NM-medalje.

– Vi hadde veldig gode starter. Tre av dem var antagelig så gode som en start kan bli, og deretter var det bare å komme seg fri og seile så fort som mulig, sier den nybakte norgesmesteren.

Fart og gode starter er gull

Lars Jårvik forteller at, som i alle andre klasser, er det å ha fart i båten viktig også i Knarr-klassen, og kombinasjonen av å ha fart og å komme godt ut i starten er uslåelig. Noe det også viste seg å være. Jårvik og hans to medseilere vant tre av de fire seilasene som Bergens Seilforening fikk avviklet.

– Det var strålende forhold den første dagen og vi fikk gjennomført fire seilaser, noe som var det maksimale av hva seilingsbestemmelsene tillot. Dagen etter var det vindstille. Regattasjef Magne Sandtrov og banesjef Gunnar Grevstad, som for øvrig gjennomførte et prikkfritt arrangement, forsøkte å få til en seilas på søndag, men måtte gi opp, sier Lars Jårvik.

Mestrene ble detronisert

Dermed ble det kun fire seilaser i protokollen og ingen kunne strykes. I den fjerde seilasen endte norgesmestrene på 3. plass, og med kun seks poeng var de milevis foran sølvmedaljørene, som også var tittelforsvarere og hadde vunnet de tre foregående NM-ene. Johan G. Hvide (Bergen), Audun Haldorsen (Skøyen) og Jogeir S. K. Hvide (Bergen) måtte denne gangen ta til takke med sølv etter serien 5-4-2-3 – og 14 poeng.

Bronsemedaljene gikk til Carl-Fredrik Joys (Bergen), Gunnhild Kvam Joys (Bergen) og Esben Glad (Tønsberg). Joys har fra før to sølv i Knarr-NM fra 2003 og 2006.

Ekte bergenser?

Den nybakte norgesmesteren som seiler for Bergens Seilforening, snakker ikke bergensdialekt, men har bodd i Bergen siden 1986. Jårvik kommer opprinnelig fra Sola.

– Jeg har fått klar beskjed fra mine foreningsvenner at om jeg skal kunne kalle meg norgesmester for Bergens Seilforening, må jeg ha ta et kurs i bergensk, ler Jårvik, som også forteller at han alltid seiler sammen med sin kone, Anne Bøthun.

– Anne, Tore og jeg har seilt veldig mye sammen og er veldig samkjørte, og skal vi klare å hevde oss må alle manøvre gå «klikk-klakk». Og det gjør det om bord hos oss.

Kvalifisert for mesternes mester

Med NM-gullet i boks er laget også kvalifisert for mesternes mester.

– Vi har ikke helt bestemt oss for om vi skal stille opp. Da må jeg i alle fall ha med meg datteren min, som har seilt J/70-før, for vi vil være helt avhengige av å ha med noen som kjenner båttypen dersom det skal være noen vits i å ta turen over fjellet.

Komplett resultatliste fra Knarr-NM.