ORCi: Norge har hatt gode resultater under internasjonale regattaer under ORCi.Opplsutningen har også vært relativt god, men med en synkende tendens. Det kan snu med VM i Sandefjord. Her fra NM i 2016.

Sandefjord ønsker VM i ORCi i 2020

Norge og Sandefjord kan bli vertskap for over 100 store seilbåter.

Publisert Sist oppdatert
LOGO: Mesterskapets logo er klar.

ORCi VM har i de senere årene blitt arrangert annet hvert år i Middelhavet, eller i Nord-Europa. I år ble det holdt i Nederland, og i 2019 skal det holdes i Kroatia. Europamesteskapet har blitt holdt tilsvarende, slik at året det er VM i sør, så er det EM i nord. I sommer ble Claus Landmark med «Santa» verdensmestere.

EM i 2019 skal holdes i Oxelosund i Sverige.

Foreningssamarbeid

– Det siste året har Tønsberg Seilforening, Larvik Seilforening, Sandefjord Seilforening, Visit Vestfold og KNS jobbet med en søknad for å få arrangere verdensmesterskapet i ORCi i 2020 i Sandefjord. 

Søknaden behandles på årsmøtet til World Sailing 28. oktober. Årsmøtet finner sted i Sarasota, USA og Anders Kristensen, Generalsekretær i KNS, vil fremlegge søknad i samarbeid med Thomas Nilsson, står det i en pressemedlig fra KNS. 

ORCi er en måleregel som har sin største utbredelse i Europa, bortsett fra England og Frankrike hvor IRC er mest brukt. Under VM i The Hague i sommer ble begge målereglene benyttet, og resultatet ble en utregning av disse. Ideen var å forene miljøene, men det var stort sett båter som i de senere årene har seilt ORCi som deltok. Det er uvisst om denne kombinasjonen vil fortsette.

Konkurranse

Det er tre søkere om ORCi VM i 2020.

– Norge står ikke som eneste søker om å få avholde mesterskapet. New York Yacht Club (NYYC) og en annen ikke offentliggjort europeisk by har også søkt. Søknaden fra NYYC, som er en av verdens mest berømte seilforeninger gir anledning til bekymring. «Men vi gir oss ikke uten kamp, og i den forbindelse styrker det mulighetene at det finnes en verdensmester i det arrangerende land, så tusen takk til Claus Landmark og mannskap» sier Anders Kristensen i KNS. 

Stort arrangement

Tilslutningen om ORCi-mesterskapene er økende internasjonalt. I og med at New York Yacht Club ønsker å søke, så betyr det at målereglen har fått innpass i USA også. Under EM og VM har det i senere år blitt utvidet fra to til tre strørrelsesklasser. Under VM i år deltok det 86 båter.

– Dersom Sandefjord får godkjent søknaden, vil VM for ORCi bli arrangert 13.-23. august 2020 med Framnæs, Sandefjord som base for arrangementet, og den avsluttende distanseseilas vil ha målgang i Tønsberg og vil runde Larvik. Målet er å nå 120 deltakende båter og 1000-1200 seilere fra hele verden. Vestfold Fylkeskommune har finansiert søknaden og sammen med Sandefjord Kommune og Norges Seilforbund er alle positive til et kommende VM i Norge, kommer det frem i pressemeldingen. 

KNS: Anders Kristensen mener at gullet til Claus Landmark i sommer styrker våre sjanser.
ORCI: I de senere årebe har det vært tre klasser i VM, minste med båter fra 30 til 38 fot, midtre klasse med båter fra 38 til 44 fot, og en klasse for større.