NORSK SEILSPORTSLIGA – 1. divisjon

FAVORITT: Åsgårdstrand Seilforening har til nå vist stødigst seiling gjennom tre runder av seilsportsligaen, og de er favoritter til å vinne. Men de vil få hard konkurranse fra KNS.
FAVORITT: Åsgårdstrand Seilforening har til nå vist stødigst seiling gjennom tre runder av seilsportsligaen, og de er favoritter til å vinne. Men de vil få hard konkurranse fra KNS.

Blir det KNS eller Åsgårdstrand?

Seilsportsliga-finalen i Bergen tegner til å bli en thriller mellom Åsgårdstrand og KNS. Kun ett poeng skiller lagene før siste runde.

Publisert Sist oppdatert

Hvem som står igjen som vinner av den første offisielle årgangen av Norsk Seilsportsliga, vil bli avgjort søndag 11. september. Og kampen, den står mellom Åsgårdstrand Seilforening, som leder med ett poeng, og KNS. Den foreningen som blir best av de to i Bergen, vil derved stå igjen som vinner av tabellen.

For langt frem

– Ja, det vil nok stå mellom de to, for avstanden opp til dem er nok for stor for oss, sier Petter Mørland Pedersen på laget til Arendals Seilforening, som ligger på 3. plass – 8 poeng bak ledende Åsgårdstrand.

De to rivalene i tet skal nok dra hverandre godt ned plasseringsmessig i sine innbyrdes oppgjør i den siste runden, for at Arendals Seilforening, som vant siste ligarunde i Stavanger, skal kunne true dem sammenlagt.

To eller ett KNS-lag?

Ved siden av heder og ære, er gevinsten ved å vinne den norske ligaen, at foreningen får en finalebillett til Champions League på Sardinia 23. til 25. september. Kristoffer Spone og KNS-laget vant Champions League i 2015 og stiller som tittelforsvarere, og KNS har dermed allerede plass i finalene. Så hvorvidt KNS får stille med ett lag til dersom de skulle vinne den norske ligaen i år, hersker det usikkerhet om.

– Vi har sendt en forespørsel til det internasjonale ligastyret om dette, men har ikke fått noe svar ennå. Så per i dag vet vi ikke hvordan dette stiller seg, sier Magnus Hedemark i SailLogic, som administrerer den norske ligaen.

Dersom det internasjonale ligastyret vender tommelen ned for to KNS-lag i Champions League, betyr det sannsynligvis at Åsgårdstrand Seilforening er sikret en plass enten de blir nummer en eller to. Om da ikke mirakelet skulle skje at Arendals Seilforening blander seg inn i gullkampen.

Kamp om bronsen også

Seilerne i Arendal kan imidlertid ikke bare rette blikket forover. De må også kikke seg over skulderen, for kun ett poeng bak ligger Ran Seilforening, som kom på 4. plass i Stavanger (Arendal har 35 poeng, Ran 34), og Larvik Seilforening, som ligger ett poeng til bak med 33 poeng. Også seilerne fra Trondhjems Seilforening kan melde seg på i kampen om bronseplassen. De har 30 poeng.

Syv foreninger i nedrykkskamp

Er kampen om ligatittelen hard, blir det også tøff kamp om å unngå nedrykk. De fire dårligste seilforeningene rykker ned i 2. divisjon, og syv lag er involvert i nedrykkskampen.

Per i dag ligger Stord Seilforening, Florø Seilforening, Soon Seilforening og Stavanger Seilforening på de utsatte plassene, men hverken Fredrikstad Seilforening, Nesodden Seilforening eller Ålesunds Seilforening skal føle seg trygge. De ligger henholdsvis 3, 3 og 1 poeng unna streken.

Toppete lag?

Det er grunn til å tro at det blir en knallhard finalerunde i Bergen, der Ran og Askøy Seilforening arrangerer finalen i samarbeid, og det er grunn til å forvente at mange av lagene vil stille med noe av det beste foreningene kan oppvise av seilere.

Kristoffer Spone og Herman Tomasgaard har til nå vært skippere på KNS-laget, mens Jostein Grødem stødig har geleidet Åsgårdstrand gjennom alle rundene og nok vil gjøre det i Bergen også.  Likeså har brødrene Petter og Bjørn Mørland Pedersen deltatt i samtlige runder for Arendal.

Vi vil nok også se mange gode seilere på de andre lagene også, når de møtes til dyst i september.