Leder: Mitt hav 

MOB: Det er krav om at du skal kunne komme deg om bord fra sjøen uten hjelp. Test av nødstige med Bror Sonne.
TEST: Det er krav om at du skal kunne komme deg om bord fra sjøen uten hjelp.

Båten er det beste flytemiddelet

Redningsvest er bra, men båten er et langt tryggere flytemiddel. Havner du i sjøen er det derfor viktig å komme kjappest mulig om bord igjen.

Publisert Sist oppdatert

Kommentar av redaktør Axel Nissen-Lie

Det er ikke alltid like lett. Alle båter skal være utstyrt med utstyr som gjør at en person skal kunne komme seg om bord fra sjøen uten hjelp. Når vi leser av statistikken at mange drukner mens båten ligger fortøyd, gir dette utstyret mening. 

Før var det mulig å vippe ut badetrappen fra sjøen. Med badeplattformer er det ikke like enkelt. Nå har de fleste båter en taustigeløsning, men vi ser at både selgere og eiere slurver med disse. I dette bladet kan du lese at vi har sjekket båter på messer og i havner. Vi har også testet hvordan nødstigene fungerer. Blant de store seilbåtprodusentene er Bavaria og Elan best på dette sikkerhetsutstyret.

Vest er viktig del av sikkerhetsutstyret om bord, men er bare en del av utstyret som skal hindre dødsfall. I Norge dreier alt om vestbruk, i Nederland er dødmannsknappen i fokus, og på vestkysten av Frankrike må alle båter ha flåte. 

Vi seilere er flinke med sikkerhetsutstyr. Regattaseiling kan være en av grunnene til dette. Regattadeltagelse krever at sikkerhetsutstyret må være på plass. Dette blir av og til sjekket. I tilfelle mangler blir det startnekt. 

Hva som kreves av sikkerhetsutstyr er basert på empiriske data. Etter stormen i Fastnet Race i 1979 ble kravene skjerpet inn. Utstyr for å hente en person i vannet sikkert opp igjen ble obligatorisk. En hesteskobøye er en selvfølge i pushpiten på en seilbåt. 

I vår studie av sikkerhetsutstyret på ulike båter slo det meg hvor mye bedre utstyrt seilbåter er enn motorbåter. Og selv om enkelte seilere unnlater å bruke vest på solrike dager er de aller fleste svært gode på sikkerhet, og er de beste i klassen på sikkerhetsutstyr. Men sjekk nødstigen om du har en nyere seilbåt med badeplattform.