Harald Stanghelle: Kongen forteller
Harald Stanghelle: Kongen forteller

Overskudd fra kongebok ga milliongave til seilforbundet

Harald Stanghelles bok «Kongen forteller» handler også om seiling. Men at salgssuksessen også skulle gi penger i kassa til Norges Seilforbund, hadde ingen forventet.

Publisert Sist oppdatert

I en melding fra Norges Seilforbund v/Morten Jensen fremgår at en annonym giver ville gi bort noe av overskuddet av salget av boken «Kongen forteller».

– Forlaget mottok en henvendelse fra en begeistret leser av Harald Stanghelles bok «Kongen forteller» i april. Leseren ønsket å gi boken som en folkegave til landets skolebiblioteker. Det var viktig for giveren at fokuset skulle være på bokens historiske innhold og bibliotekene, og ikke på ham. Giveren og forlaget ble enige om at boken skulle kjøpes til kostpris og at mellomlegget – som giveren betalte – skulle doneres som en anonym gave til Norges Seilforbund, i det bokens hovedpersons lidenskap for seiling er godt kjent, forteller Erling Kagge i Kagge Forlag, som har utgitt boken.

Beløpet som allerede er på forbundets koto er på hele 1 760 000 kroner. Med pengene følger det et ønske om at de skal brukes til barne- og ungdomsseiling.

Gaven er selvfølgelig mottatt med stor begeistring og takknemlighet av Norges Seilforbund overfor den anonyme giveren, Kagge Forlag og ikke minst kong Harald som boken handler om.

I følge NSFs generalsekretær Per Christian Bordal skal pengene å etablere en ungdomsliga etter mønster av seilsportsligaen. - Denne gaven vil helt opplagt sette fart på disse planene, sier Bordahl. - Utfordringen er å finne en modell som gjør en slik liga bærekraftig over tid. Vi vil også bruke sommeren og høsten på finne andre positive og varige aktiviteter for barn og unge som pengene kan settes inn i.

«Kongen forteller» er en samtalebok mellom forfatteren Harald Stanghelle og kong Harald. Her forteller kongen om sine mange opplevelser, triumfer og nederlag som seiler, og han beretter også blant annet om tilblivelsen av Norges Seilforbund, der han selv var en svært sentral aktør. Kong Harald ble forbundets første president da det ble etablert i 1970.

I boken sier kong Harald blant annet: - En gang ble jeg spurt om jeg kunne tenke meg et liv uten seiling. Ja, selvsagt, svarte jeg, men da hadde det ikke vært så morsomt.

Nå skal NSF forsøke å finne en anvendelse for gaven som kan resultere i mye morsomt og positivt for barn og ungdom – som forhåpentlig vil medføre en like stor glede av seilsporten for dem, som den kongen selv har hatt gjennom et langt liv.