SUNFAST: Eira Naustvik skal seile solo rundt Fyn i september.

62 seilforeninger får momskompensasjon

62 seilforeninger har fått millionbeløp i momskompensasjon, mens KNBF har fått avslag fra Lotteri- og stiftelsestilsynet.

Publisert Sist oppdatert

Kongelig Norsk Seilforening (KNS) er blant vinnerne når det gjelder kompensasjon for merverdiavgift fra Lotteri- og stiftelsestilsynet. Nær 1,7 millioner kroner har landets største seilforening fått refundert.

I alt har 62 seilforeninger fått kompensasjon, viser listen over årets mottakere. Seilforeningene figurerer under den omfattende listen som er oppført under Norges Idrettsforbund. Blant dem som har mottatt kompensasjon er også Asker Seilforening, som har fått tildelt 213.913 kroner. Daglig leder Eira Naustvik forteller at de selv har fylt ut søknaden som er sendt inn til Lotteri- og stiftelsestilsynet.

Samtidig som en rekke seilforeninger har fått kompensasjon, har ikke Kongelig Norsk Båtforbund fått godkjent samlesøknanden om 12 millioner kroner for en rekke medlemsforeninger.

Vår søsterpublikasjon Båtliv har skrevet en rekke artikler om saken. Les også: 12 millioner kroner i avslag for 260 foreninger

Båtliv skrev nylig om Hemne båtforening, som har søkt selv og mottatt kompensasjon. Dette gjelder også Songe motorbåtforening, Arendal båtsportklubb, Grenland Racerbåtklubb, Milde Båtlag, Båtlaget Njord/Tysnes, Båtsportklubben Sør, Salten veteranbåtlag, Hope trebåtlag, Otnesbrygga veteranbåtklubb, og Fiskenes vel og småbåtforening.

Les også: Denne båtforeningen fikk til det andre ikke klarte

Frivillige

Lotteri- og stiftelsestilsynet er et direktorat og tilsynsorgan underlagt Kulturdepartementet. Lotteri- og stiftelsestilsynet skal i 2019 fordele 1,6 milliarder kroner til frivillige lag og organisasjoner. Formålet med ordningen er å fremme frivillig aktivitet gjennom å kompensere for kostnader som frivillige organisasjoner har hatt til merverdiavgift ved kjøp av varer og tjenester.

Regnskapsåret 2018 er grunnlaget for søknaden i 2019. Ved inngangen til inneværende år gjorde Kulturdepartementet flere endringer i forskriftene. Ifølge departementet var hensikten å gjøre ordningen enklere for organisasjonene, samtidig som endringene skal sikre at midlene går til lag og foreninger med frivillig aktivitet.