FIBER: Norbert Sedlacek Koch vil bygge båter med materiale fra jordas indre.
FIBER: Norbert Sedlacek Koch vil bygge båter med materiale fra jordas indre.

Bygger båter med materiale fra jordens indre

Norbert Sedlacek Koch har seilt Vendee Globe. Nå har han laget et verft som skal bygge båter på en mer bærekraftig måte.

Publisert Sist oppdatert

Det var for 20 år siden østerrikeren Norbert Sedlacek Koch seilte Vendee Globe, men fullførte ikke etter å ha fått problemer med kjølen. I 2008 lyktes han, og ble nummer 11, etter å ha brukt 126 døgn, fem timer og 31 minutter. 

Nå bygger han en fabrikk på vestkysten av Frankrike hvor han vil bygge båter på en bedre måte. På messen i Düsseldorf viser han en nyutviklet katamaran på 16 fot som skal vise materialets fortreffelighet. 

Fra jordens indre

Norbert Sedlacek Koch har lang erfaring med å bygge båter av vulkansk fibre. Dette er fibre som har svært gode egenskaper, og et godt alternativ til karbon og glassfiber. Fiberne han benytter er en forbedring av Basaltfiber.

–Vulkansk fiber er suverent, og nå er dette tilgjengelig i alle mulig former, men båtindustien henger etter, og er redde for å bytte ut sine kjente produksjonsløsninger, erfarer østerrikeren.

Vulcans fiber blir fermstilt med langt mindre energiforbruk enn karbonfiber. 

Biologisk epoxy

Norbert Sedlacek Koch bygger båter i sandwich med balsa som kjerne, og biobasert epoxy som bindemiddel. 

–Oljen i epoxyen er restprodukter, og nå er også herderen blitt snillere, forteller Sedlacek Koch. Å bygge med materialene han anbefaler skal også være bedre for arbeiderne. Balsa er et rasktvoksende tre som gir både en lett og sterk konstruksjon. Mange verft benytter balsa som også er billigere enn skumkjerne. Ulempen med balsa er om fukt trekker inn i konstruksjonen som fører til at salsaen råtner. 

Laminatet i Sedlacek Kochs konstruksjon er resirkulerbart. Det males opp, og brukes til å lage nye former og i interiør. 

NY: Volcat 16 er bygget på en mer bærekraftig måte.
LAMINAT: Vulkanske fiber i tynneste form gir en steinhard flate på kjernen av balsa.

Ny katamaran

IV Volvat 16 er Norbert Sedlacek Koch nye produkt. Katamaranen på 16 fot har han utviklet sammen med sin kone, Marion Kock. Dette er en katamaran utviklet for turseiling, og er tenkt brukt med en elektrisk motor. Båten veier 162 kg og er bare 2,13 meter bred. Skrogene har mye volum, og båten er utviklet for å bære opp til fire personer. Det er stuverom i skrogene.

Jorda rundt

Norbert Sedlacek Koch har bygget en 60-foter som han vil forsøke å sette ny jorda rundt rekord. Han akter å seile jorda rundt ikke bare i øst-vest-retning, men også nord-syd. Ideen er å starte forsøket med å runde Svalbard. Norbert Sedlacek Kochs båt minner om en IMOCA, men avviker fra klassereglene. Han har forsøkt gjentatte ganger, og møtt på mange utfordringer. I år skal tiden brukes med å få bygget fabrikken, og neste forsøk vil bli i 2025.