Kortvarig glede på vannet for Oracle AC72

Allerede på den første prøveturen brakk L-foilen på Oracles nye AC72. Designere og ingeniører klør seg i hodet.

Publisert

Det antas at de 34 seilaser om America's Cup vil bli avgjort, ikke av hvor effektriv vingmasten vil bli, men av evnen til å løfte skrogene på foiler. Her snakker man ikke om fordel på tidels knop, men om 5-10 knops forskjell på om man løfter båten ut av vannet eller ikke. Avgjørende vil være hvor stor fart båten trenger for å løfte seg på foilene.

Vi har allerede sett bilder av Emirates Team New Zealands AC72 på foiler. Det har vært spekulert i om bildene er manipulert i photoshop, men disse ryktene er nå avvist en gang for alle. Man måtte derfor anta at Oracle Racing AC72 også er utstyrt med foiler, hvilket bilder og video synes å bevise.

Det var derfor er kraftig nedtur da Oracle’s L-foil brakk på den første turen den nye AC72 hadde under seil. Med nesten to måneders produksjonstid for denne hyper avanserte kjølkonstruksjonen er desigenere og ingeniører nå er lettere despearate etter å finne årsaken til at foilen brakk. Det sier seg selv at belastningen på en ving som skal bære mer enn halve skrogvekten når den er i effekt, er enorm. Nå kan verdifull seil- og utviklingstid gå tapt for pokalforsvareren.

Powered by Labrador CMS