GOD TUR: Følelser i sving både hos unge og gamle da fullriggeren 'Sørlandet' la i går ut på et 10 måneders tokt i går. Foto: Amund Rich. Løken.
GOD TUR: Følelser i sving både hos unge og gamle da fullriggeren "Sørlandet" la i går ut på et 10 måneders tokt i går. Foto: Amund Rich. Løken.

– Farvel, vi sees om ti måneder

Tirsdag ettermiddag la fullriggeren «Sørlandet» ut fra kai 6 i Kristiansand med 64 elever om bord som skal gjennomføre et helt skoleår ute på verdens hav.

Publisert Sist oppdatert

Det var ikke lett, hverken for foreldre, søsken eller besteforeldre, å holde tårene tilbake når den håpefulle slet seg opp landgangen med den blytunge skipssekken, pakket for 10 måneders tur.

 64 ungdommer fra mange nasjoner, de fleste likevel fra Norge, er på vei til nye, unike opplevelser. Nå venter et helt skoleår med teori og drilling i alle skolens fag, men også omfattende praktisering av ekte sjømannskap ombord på verdens eldste seilende fullrigger.

SELVSTENDIG: I de neste ti månedene gjelder det å ta børen selv. Mamma og pappa er langt unna. Foto: Amund Rich. Løken.
SELVSTENDIG: I de neste ti månedene gjelder det å ta børen selv. Mamma og pappa er langt unna.

Det var sommeren 2015 at stiftelsen «Fullriggeren Sørlandet» etablerte en videregående skole med navn A+ World Academy som ikke bare er ment til å skape sterke akademiske prestasjoner, men også forberede ungdommen til å bli globale borgere og ledere.

Helt frem til juni neste år skal skuta anløpe utallige havner i ti forskjellige nasjoner - på begge sider av Atlanteren.

Stiftelsen legger også stor vekt på at hver enkelt elev skal tilføres så mye maritim opplæring at de kan påta seg ansvaret som kreves for å seile og vedlikeholde verdens eldste seilende fullrigger.

HJEMMEHAVN: Fullriggeren 'Sørlandet' har forlatt hjemmehavnen i Kristiansand for nye 10 måneder. Foto: Amund Rich. Løken.
HJEMMEHAVN: Fullriggeren "Sørlandet" har forlatt hjemmehavnen i Kristiansand for nye 10 måneder.
TØFT SKOLEÅR: 10 måneder med både teoretisk og praktisk drilling venter ... Foto: Amund Rich. Løken.
TØFT SKOLEÅR: 10 måneder med både teoretisk og praktisk drilling venter ...

Det betyr at vi om et års tid får tilbake ungdom med et bankende hjerte for båt og sjøliv også i den lokale skjærgården? Det var i hvert fall mange familier med sjø og båt som lidenskap som sto igjen på brygga med tårevåte blikk da den lekre skuta stevnet ut fjorden – på vei til nye eventyr, med et ungt mannskap som kan vente seg hardt arbeid og en stor dose hjemlengsel.

Men, som direktør Knut Arne Gjertsen i Stiftelsen Fullriggeren Sørlandet, sa det, vendt mot foreldrene nede på brygga, rett før skuta kastet loss;

- Dere tar farvel med barn og unge. Jeg lover at dere får hjem voksne kvinner og menn.

GOD SEILAS: Foreldre fulle av følelser tar farvel med sine håpefulle som ikke er tilbake på norsk jord før om 10 måneder. Foto: Amund Rich. Løken.
GOD SEILAS: Foreldre fulle av følelser tar farvel med sine håpefulle som ikke er tilbake på norsk jord før om 10 måneder.