Norske klassikere:

img_0886_copy_17559
GAMMEL OG NY RIGG: «Storm» var opprinnelig gaffelrigget, og det var utvilsomt et staselig syn å se båten seile gjennom Karmøysundet i 1916. I dag er «Storm» bermudarigget med tre forseil, klyver, fokk og jager.
VEDLIKEHOLDT: Jørgen Braathen som eier «Storm» i dag sammen med broren Thomas, har bidratt til at mesteparten av det originale er intakt og båten i god stand.
I VOLLEN: «Storm ble bygd i Vollen, som også er båtens hjemmehavn i dag.
ÅSLAUG HAALAND: Den første eierens kone, Åslaug Haaland, fotografert på Vestlandet i 1917.
KOMFORT: «Storm» var bygd for komfort, og slik cockpiten var i 1917, slik er den fortsatt.

Storm gjennom 100 år

En av Norges mest kjente spissgattere gjennom de siste 100 årene er 13-meteren «Storm». Hun var med i Europauken 1914, og juli deltar hun i Europauken igjen.

Publisert Sist oppdatert

Spissgatteren har lange tradisjoner i Norge. Spiss i begge ender var jo også vikingskipene. Skøytene og de spissgattede seilbåtene fulgte i vikingknarrens kjølvann. Den eneste forskjellen var at vikingenes styrebord på siden akter ble byttet ut med et hengslet ror på akterstevnen. 

Lenge var både bruksbåtene og de få lystbåtene her i landet bygd som spissgattere. Men i seilsportens barndom kom den nymotens «hekkbåten» hit også. Selv Colin Archer følte seg tvunget til å tegne og bygge hekkbåter på sitt berømte skøyteverft i Larvik. I Kristiania ble hekkbåten den foretrukne båttypen i KNS, mens naboforeningen på Lille Herbern, Oslo Seilforening, lenge tviholdt på snekkene og spissgatterne.

PLUSS-ARTIKKEL - KREVER INNLOGGING

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud:

Digitalt månedsabonnement

79,-

pr. måned

BESTILL HER

Digitalt
årsabonnement

699,-

pr. år

BESTILL HER

Gullabonnement
Blad og digital

899,-

pr. år – 6 utgaver + Norske Gjestehavner

BESTILL HER