Verdenscup

Line Flem Høst

Norske landslagsseilere sesongdebuterer i Miami

Seks norske landslagsseilere innleder seilsesongen 2019 under verdenscupen i Miami som starter 29. januar.

Publisert Sist oppdatert

Det norske landslaget i seiling går inn i sesongen 2019 med regjerende europamestre i OL-klassen 49er FX og en Laser-seiler helt i verdenstoppen. Det er flere år siden norske seilere har hatt så gode resultater. Nå venter en viktig sesong der grunnlaget skal legges for OL i 2020, og første skritt på veien er verdensup-regattaen i Miami, USA fra 29. januar til 3. februar.

Kandidater til en pall-plass 

Helene Næss og Marie Rønningen fra Tønsberg vant EM i 49er FX i 2018, og stiller til start i Miami som en av favorittene til en plass på pallen. De har benyttet tiden før jul til å trene i Brasil og New Zealand sammen med noen av verdens beste i sin klasse, og de er allerede på plass i Miami der de nå gjør seg kjent med banen og forholdene.

Hermann Tomasgaard, som seiler for KNS, var fattige to meter fra å vinne verdenscupfinalen i Laser Standard i Marseilles i 2018 – etter at han hadde gjennomført en sesong der han i regatta etter regatta stadfestet at han hører hjemme i verdenstoppen i Laser Standard. Han har forberedt seg i desember i Vilamoura i Portugal.

Sammen med duoen Helene Næss og Marie Rønningen er Hermann Tomasgaard Norges sterkeste kort i Miami og de bør ha en realistisk sjanse til å være med i konkurransen om de tre pallplassene.

Stiller med ny trener

Det er også knyttet forventninger til Anders Pedersen fra Drøbaksund i Finnjolle-klassen. Helt på tampen av 2018-sesongen slo han flere av sine argeste konkurrenter i en større regatta i Hellas, og med Espen Guttormsen som ny trener kan det kanskje komme en postiv overraskelse fra Drøbak-seileren.

Line Flem Høst fra KNS kvalifiserte Norge for en OL-kvote-plass i Tokyo i 2020 i Laser Radial for kvinner. Det samme gjorde Sebastian Wang-Hansen, også han fra KNS, i brettklassen RS:X. De har begge vært solide blant de 20 beste i verden i majoriteten av regattaene i 2018, og forhåpentlig vil 2019-sesongen gi dem ytterligere fremgang.

Medalje er OL-målet

Sportssjef i Norges Seilforbund, Rigo de Nijs, har som mål at Norge skal ta en medalje i seiling i 2020 og få minst to seilere blant de fem beste.

Les også: Ni seilere er norske OL-håp

Verdenscup-regattaen starter med innledende seilaser 29. januar, hvoretter den avsluttes 2. og 3. februar med medaljefinale der de 10 beste i hver klasse etter de innledende seilasene deltar.

Foruten de seks landslagsseilerne, deltar også Caroline Sofia Rosmo fra Bundefjorden i Laser Radial og KNS-seilerne Arthur Ulrichsen og Endre Funnemark i brettklassen RS:X.